Rump steak sa krája z vykostenej hornej časti hovädzieho stehna, respektíve kvetovej špičky, ktorá patrí k najoceňovanejším častiam zadného hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré sa skvele uplatní na grile, ale aj v mnohých ďalších úpravách.


940x200

Viete, že..?

Nie je rump ako rump? Ak si ho objednáte v Severnej Amerike, dostanete mäso zo zadnej časti zvanej taktiež round. Vo zvyšku anglicky hovoriacich krajín ide o časť nachádzajúcu sa bližšie k stredu zvieraťa.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Rez sa vyznačuje jemným svalovým vláknom, ktoré je pretkané tenkými tukovými žilkami. Na povrchu sa môže nachádzať slabá vrstva tuku, ktorú treba pred tepelnou úpravou na niekoľkých miestach narezať, aby sa steak nekrútil.

Využitie

Na grilovanie a minútkovú úpravu sa všeobecne najlepšie hodí vyzreté a odležané mäso, inak hrozí, že bude rump steak tuhší. Mäso je možné využiť taktiež na pozvoľné dusenie a pečenie, a to vo forme plátkov aj vcelku. Rez patrí v rámci minútkovej úpravy k lacnejším alternatívam – ak ho chceme použiť na steak, vyplatí sa vybrať prémiové varianty s výraznejším mramorovaním (napr. wagyu alebo argentínske hovädzie), ktoré majú výraznejšiu chuť.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.