Picanha je jeden z najpopulárnejších a najčastejšie pripravovaných steakov v Južnej Amerike. Pochádza z hovädzieho stehna, konkrétne z kvetovej špičky. Stretnúť sa s ním môžete taktiež pod anglickým názvom Cap of Rump, ktorý sa používa v USA. Rez poskytuje prvotriedne mäso výraznej chuti, ktoré sa ideálne hodí na grilovanie a pečenie.


940x200

Viete, že..?

Typický spôsob grilovania obľúbený v Latinskej Amerike sa nazýva churrasco? Mäso sa pripravuje na špeciálnom grile napichané na grilovacích ihliciach a ročne sa pri ňom spotrebujú tisíce ton (nielen) picanhy.

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Picanha je charakteristická výrazným tukovým krytím na povrchu, ktoré sa ponecháva aj počas tepelnej úpravy. Na reze je zrejmé mramorovanie tukovými žilkami, vďaka ktorým je mäso krehké a šťavnaté.

Využitie

Picanha sa najčastejšie pripravuje vcelku, a to na grile alebo v rúre (tukovou vrstvou smerom nadol). Vďaka povrchovému tuku získava výraznú chuť aj vôňu. Po sňatí zo žiaru treba mäso nechať odpočinúť, aby sa vnútri rozložili šťavy – potom sa krája na tenké plátky. Picanha sa do povedomia tuzemských zákazníkov dostáva skôr pozvoľna, rozhodne však stojí za vyskúšanie – v Južnej Amerike sú na steaky špecialisti a dobre vedia, aké mäso použiť. Inšpirujte sa a budete príjemne prekvapení!



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.