Rez s označením Ball tip pochádza zo špičky vyzretého orecha stehna, ktorá sa radí k najušľachtilejším častiam hovädzieho mäsa. Poskytuje veľmi krehké, chudé a chutné mäso, ktoré je vhodné tak na minútkovú úpravu, ako aj na pečenie.


940x200

Viete, že..?

Ball tip sa v Severnej Amerike, odkiaľ rez pochádza, využíva ako jeden z najlacnejších variantov steakového mäsa? U nás nie je jeho použitie príliš obvyklé, tak ho vyskúšajte!

Hovädzie mäso obsahuje množstvo látok dôležitých pre ľudský organizmus? V prvom rade je cenným zdrojom bielkovín a dodáva telu vitamíny skupiny B, ktoré sa, okrem iného, podieľajú na tvorbe červených krviniek. Zanedbateľný nie je ani obsah vitamínu D a E a ďalších minerálnych látok.


Znaky

Mäso je na reze jemne mramorované tenkými tukovými žilkami a na povrchu pokryté slabou vrstvou tuku, ktorá podčiarkuje jeho chuť a šťavnatosť. Vyznačuje sa charakteristickou tmavočervenou farbou a vláknitou štruktúrou.

Využitie

Ball tip sa najčastejšie griluje alebo pečie vcelku a potom porciuje na jednotlivé plátky. Vo forme steakových porcií sa hodí aj na minútkovú úpravu na panvici či grile – aby bolo mäso dokonale krehké, odporúča sa ho dopredu na niekoľko hodín naložiť do marinády. Optimálny stupeň prepečenia je medium rare až medium.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Príprava steakov & grilovanie

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchár METRO Petr Stádník Vám poradí, ako steaky najlepšie pripraviť a aké sú zásady správneho grilovania.