Mleté mäso je obľúbenou ingredienciou v kuchyniach po celom svete – jednoduchým spracovaním sa z takmer akéhokoľvek kúska mäsa okamžite stáva surovina so širokým kulinárskym potenciálom.


940x200

Viete, že..?

Ideálna teplota pre skladovanie mletého mäsa sú 4 ° C. Pri manipulácii je extrémne dôležité dodržiavať hygienické štandardy, a to ako v prípade výroby, tak aj pri následnom spracovaní.

Čerstvé mleté mäso môžete tiež zamraziť pre neskoršie využitie - v nepriedušnom obale vydrží aj niekoľko mesiacov.

Premiešaná a vypracovaná zmes mletého mäsa s korením a mliekom sa nazýva prať. Prať sa používa napríklad ako základ holandského rezňa.


Znaky

Mletím sa naruší štruktúra mäsových vlákien a čiastočne aj bunkových membrán, a vďaka tomu mäso zmení svoje vlastnosti – stačí mu kratší čas tepelnej úpravy a môže sa konzumovať aj v surovom stave. Súčasne sa však vďaka tomu skracuje jeho trvanlivosť a je taktiež náchylnejšie na napadnutie baktériami všetkého druhu. K najvyužívanejším druhom patrí mleté bravčové a hovädzie mäso a ich kombinácie. Bežne dostupné je taktiež mleté morčacie alebo zverina.

Využitie

Mleté mäso je možné spracovať na množstvo spôsobov. V tradičnej českej kuchyni sa využíva na prípravu sekanej, karbonátok, mletých rezňov či ako zmes do plnených paprík. Tvorí taktiež guľky alebo šišky, skvele chutí s cestovinami ako bolonské ragú alebo v tradičnej gréckej musake. Opomenúť nie je možné ani obľúbené hovädzie hamburgery. Mleté mäso sa dá ochutiť podľa fantázie – základom je čierne mleté korenie a soľ, použiť môžete čerstvé alebo sušené bylinky, ako je majoránka, rozmarín, tymian či oregano. Z korenia je obľúbenou voľbou mletá paprika a rasca, hodia sa aj rôzne koreniace zmesi, napríklad provensálske korenie alebo balkánska čubrica.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Holandský mletý rezeň so syrom

Hľadáte tip na recept? Z mletého mäsa môžete pripraviť napríklad holandskej mleté rezne so syrom! Krok po kroku sa stanete majstrom kuchyne!