Jahňacie stehno poskytuje vynikajúce a vysokokvalitné mäso, ktoré sa hodí na celý rad kuchynských úprav – pečenie, dusenie aj minútky. Patrí k najväčším častiam jahňacieho – spolu so zadným kolenom tvorí 30 % podiel celkovej hmotnosti.


940x200

Viete, že..?

Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

Stehnu sa pri pečení necháva kosť alebo jej časť, vďaka čomu má výraznejšiu chuť a zostane šťavnaté.

V prípade mladého jahňacieho s hmotnosťou do dvoch kilogramov môže stačiť len hodina pečenia.

Osobitá chuť jahňacieho znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúži tymian, šalvia, petržlen, majoránka, mäta alebo pamajorán.


Znaky

Mäso z jahňacieho stehna je veľmi chudé, krehké, jemne vláknité a obsahuje len malé množstvo šliach. V prípade mladších kusov má tehlovočervenú farbu a povrchový tuk je čisto biely. S postupujúcim vekom mäso tmavne a tuk získava nažltnutý nádych. Stehno sa delí na vrchný a spodný šál a orech, bežne dostupné je aj vcelku, a to tak s kosťou, ako aj bez nej.

Využitie

Menšie stehná z mladších jahniat sa zvyčajne pečú vcelku v rúre alebo na grile či ražni. Povrchovú vrstvu tuku je vhodnejšie ponechať – mäso zostane šťavnaté a bude mať výraznejšiu chuť. Stehno nakrájané na kocky sa hodí na prípravu dusených pokrmov, vo forme plátkov ho je možné využiť na rezne a steaky. Na dochutenie sa najčastejšie používa cesnak, rozmarín a tymian, počas pečenia ho je možné podlievať červeným alebo bielym vínom. Výrazná chuť jahňacieho mäsa ladí aj s ovocnými omáčkami, orientálny nádych mu dodá škorica, klinček a muškátový oriešok.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!