Jahňacie pliecko patrí k menej žiadaným a opomínaným rezom, kulinársky potenciál mu však nechýba. Vďaka vyššiemu obsahu tuku má výraznejšiu chuť a po tepelnej úprave zostáva šťavnaté.


940x200

Viete, že..?

Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

Ramienko sa hodí skvele na pečenie, dusenie, na prípravu závitkov alebo namlieť a využiť na prípravu hamburgerov či mäsových guliek.

V prípade mladého jahňacieho s hmotnosťou do dvoch kilogramov môže stačiť len hodina pečenia.

Osobitá chuť jahňacieho znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúži tymian, šalvia, petržlen, majoránka, mäta alebo pamajorán.


Znaky

Jahňacie pliecko má plochý tvar a jeho súčasťou sú časti rebier. Je výrazne prerastené tukom a obsahuje aj značný podiel väziva. Medzi štvrtým a piatym stavcom sa oddeľuje tzv. špička pliecka, ktorá je o niečo mäsitejšia.

Využitie

S ohľadom na charakter mäsa treba počítať s dlhšou tepelnou úpravou. Optimálne sa jahňacie pliecko hodí do gulášov, perkeltov a ďalších dusených pokrmov, využiť ho môžete taktiež na polievky. Vykostené a na plát rozkrojené mäso sa pripravuje ako roláda naplnená napríklad špenátom, slaninou alebo bylinkami.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!