Jahňacia krkovička sa oddeľuje od pliecka a chrbta a poskytuje šťavnaté mäso vhodné na najrôznejšie typy úprav – od dusených pokrmov až po minútky.


940x200

Viete, že..?

Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

V prípade mladého jahňacieho s hmotnosťou do dvoch kilogramov môže stačiť len hodina pečenia.

Osobitá chuť jahňacieho znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúži tymian, šalvia, petržlen, majoránka, mäta alebo pamajorán.


Znaky

Krkovička zahŕňa päť krčných stavcov, pri jatočnom spracovaní sa na nej niekedy ponecháva aj tzv. pôlt, ktorý sa nachádza medzi šiestym a siedmym stavcom. Mäso je dostupné tak vcelku s kosťou, ako aj vykostené a naporciované na menšie časti.

Využitie

Vykostená krkovička sa uplatní pri príprave dusených pokrmov, ako sú guláše, perkelty alebo indické karí. Je možné ju taktiež nakrájať na jednotlivé steaky a opiecť na panvici či grile. Celá krkovička s kosťou (aj pôltom) je skvelá na pečenie, je možné ju však spracovať aj ako minútku. Vďaka vyššiemu obsahu tuku má mäso výraznejšiu chuť a okrem tradičných doplnkov, ako je rozmarín alebo cesnak, ju je možné ochutiť aj výraznejším korením v orientálnom duchu.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!