Jahňacie kolienka pochádzajú z prednej časti (plece) alebo zadnej časti (stehna). Majú intenzívnu chuť a svedčí im dlhá tepelná úprava.


940x200

Viete, že..?

Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

V prípade mladého jahňacieho s hmotnosťou do dvoch kilogramov môže stačiť len hodina pečenia.

Osobitá chuť jahňacieho znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúži tymian, šalvia, petržlen, majoránka, mäta alebo pamajorán.


Znaky

Zadné kolená obsahujú oproti predným vyšší podiel mäsa a menší podiel väziva. Mäso je sfarbené dočervena a je pomerne chudé. Kolienka sú obvykle v ponuke vo variante vcelku s kosťou.

Využitie

Vzhľadom na charakter mäsa a vysoký podiel väziva je pre jahňacie kolienka najlepšia dlhá tepelná úprava dusením alebo pečením, počas ktorého mäso zmäkne a skrehne. Vykostené koleno je možné nakrájať na menšie časti a použiť do dusených zmesí so zeleninou, zadné kolená s kosťou je možné naporciovať a pripraviť na grile vo forme steakov. Predné kolená sú vhodné aj na vývar a do mäsitých polievok.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!