Delikátny chrbát patrí k tomu najlepšiemu z ponuky jahňacieho mäsa, čo sa odráža aj v jeho vyššej cene. V kuchyni sa spracováva na mnoho spôsobov – a v žiadnej podobe nesklame.


940x200

Viete, že..?

Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

Chrbát sa hodí skvele na pečenie, dusenie, na prípravu závitkov alebo namlieť a využiť na prípravu hamburgerov či mäsových guľôčok.

V prípade mladého jahňacieho s hmotnosťou do dvoch kilogramov môže stačiť len hodina pečenia.

Osobitá chuť jahňacieho znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúži tymian, šalvia, petržlen, majoránka, mäta alebo pamajorán.


Znaky

Jahňací chrbát sa skladá z dvoch častí – predný (vysoký) s rebierkami a zadný (nízky) bez rebier so sviečkovou a jemným pruhom svaloviny nazývaným ľadvinka. Medzi štvrtým a piatym stavcom sa oddeľuje rez nazývaný karé. Mäso z chrbta je sfarbené doružova až dočervena, má jemnú štruktúru a nízky obsah tuku. Povrch pokrývajú tenké blany. Chrbát je najčastejšie dostupný vcelku s rebrami, vykostený alebo vo forme kotliet či hrebienka.

Využitie

Chrbát s ponechanými rebrami je ideálny na pečenie a grilovanie. Vykostený je možné však týmto spôsobom pripraviť tiež, okrem toho sa hodí na prípravu rolády. Špecialitou je tzv. jahňacia korunka, keď sa rebrá z predného chrbta dokonale oškriabu a pruh mäsa sa stočí a zviaže povrázkom, aby rebrá tvorili korunku. Vzniknutá dutina sa následne naplní vybranou plnkou. K charakteristickej chuti jahňacieho mäsa sa najlepšie hodia čerstvé bylinky (rozmarín, tymian, petržlen, mäta), obľúbená je taktiež kombinácia s cesnakom. Ako príloha najlepšie obstojí svieža jarná zelenina.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!