Morka - najväčší druh domácej hydiny ponúka povestných devätoro mias, ktoré sa líšia sfarbením, konzistenciou, chuťou aj možnosťami kulinárskeho spracovania.


940x200

Viete, že..?

Hydinové mäso je významným zdrojom vitamínov, najmä skupiny B. Dôležitý je predovšetkým vitamín B12, vitamíny A, D a E sú obsiahnuté v tukovom tkanive a pečeni. V zanedbateľných množstvách sa vyskytuje vitamín C.

Vývary z kostí hydiny (najlepšie z ekochovu) sa používajú pri liečbe zápalových ochorení tenkého a hrubého čreva, čo sú, bohužiaľ, veľmi časté ochorenia na našom území. Vývary telu dodávajú obrovské množstvo minerálov a aminokyselín.


Znaky

Na trhu je morka k dispozícii tak vcelku, ako aj naporciovaná na jednotlivé časti (horné a spodné stehná, prsia, krídla a pod.) a všetky varianty sa predávajú v čerstvej alebo mrazenej podobe. Mäso zo stehien je tmavšie a pevnejšie a chuťou vzdialene pripomína zverinu. Morčacie prsia sa skladajú z väčšieho a menšieho svalu, sú krehké a chudé a vďaka svojej jemnosti bývajú prirovnávané k teľaciemu mäsu. Mäso na krku a bokoch sa vyznačuje vyšším obsahom tuku. Delikatesou je mäso malého bedrového svalu, ktoré je veľmi krehké a šťavnaté.

Využitie

Na pečenie vcelku, či už s plnkou, alebo bez nej, je vhodné vyberať mladšie a menšie kusy, ktorých mäso je krehkejšie a šťavnatejšie a úprava zaberie menej času. Morčacie stehno sa vzhľadom na svoju veľkosť obvykle porciuje na spodnú a hornú časť – spodné stehno sa najčastejšie pečie vcelku, je vhodné aj na dusenie. Z vykostenej hornej časti stehna sa pripravujú rolády a závitky, nakrájaná na kocky sa používa do gulášov, pomletá na burgery. Prsia sú ideálne na minútkovú úpravu, je možné ich spracovať taktiež na závitky alebo pomlieť. Krídla nachádzajú využitie pri príprave hydinového vývaru a môžu sa piecť alebo grilovať.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!