Kuracie mäso je najvyužívanejším druhom z kategórie hydiny. Okrem jemnej chuti a nízkeho obsahu tuku patrí k jeho prednostiam všestranné využitie v kuchyni a možnosť najrôznejších kombinácií s množstvom ingrediencií.


940x200

Viete, že..?

Pri práci so surovým kuraťom treba dbať na dokonalú hygienu. Kvôli predchádzaniu salmonelovej nákaze sa čerstvé kurčatá musia skladovať dobre zabalené a v chlade. Po vybratí z chladničky by malo nasledovať dôkladné omytie kurčaťa zvonku aj zvnútra a rýchle spracovanie. Lopárik, na ktorom krájate mäso, spolu s nožom ihneď dôkladne umyte.

Zvyšky z porciovania kurčaťa sú surovinou na vynikajúci silný vývar. Profesionáli si pripravujú vlastný bujón z krídel a polievkovej zeleniny, ktorý následne používajú pri varení polievok a omáčok.


Znaky

Najchudšou časťou kuracieho mäsa sú prsia, ktoré obsahujú okolo 2 % tuku a vyznačujú sa jemne vláknitou štruktúrou a ružovkastou farbou. Názov supreme označuje kuracie prsia s kožou a prvou časťou krídla. Tučnejšie, ale taktiež chuťovo výraznejšie a šťavnatejšie sú stehná, ktoré sa spracovávajú vcelku alebo sa delia na tzv. dolné a horné stehno. Najmenej mäsitú časť predstavujú krídla, sú však veľmi krehké a vláčne. Bežne je k dispozícii taktiež kurací skelet, krk a vnútornosti – predovšetkým srdcia, žalúdky a pečene.

Využitie

Celé kurča sa pečie s plnkou aj bez nej, griluje na otočnom ražni alebo po odstránení chrbtice priamo na rošte (tzv. na motýlika). Kuracie prsia sú vhodné predovšetkým na rýchlu úpravu, pri dlhšom pobyte v žiari hrozí ich vysušenie. Prsia supreme sú vďaka ponechanej kosti po tepelnom spracovaní šťavnatejšie a majú taktiež výraznejšiu chuť. Stehná sa pečú, dusia aj varia, po vykostení sa smažia v trojobale alebo grilujú. Krídla najlepšie chutia pečené alebo grilované, pred úpravou sa často nakladajú do pikantnej marinády. Spoločne so skeletom a krkom sa hodia na prípravu silného kuracieho vývaru. Kuracie srdiečka sa používajú ako vložka do polievky, obľúbené sú taktiež marinované a pripravené v podobe špízu na grile či v rúre. Pečeň tvorí vynikajúci základ knedličiek a paštét a je vhodná aj na minútkovú úpravu.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!