Kačka domáca je rozšírená po celom svete, a to v dvoch základných druhoch (kačka európskeho typu a kačka ázijská), ktoré zahŕňajú mnoho plemien. Chovajú sa nielen kvôli vynikajúcemu mäsu a delikátnej pečeni, ale taktiež kvôli vajciam a periu.


940x200

Viete, že..?

Hydinové mäso je významným zdrojom vitamínov, najmä skupiny B. Dôležitý je predovšetkým vitamín B12, vitamíny A, D a E sú obsiahnuté v tukovom tkanive a pečeni. V zanedbateľných množstvách sa vyskytuje vitamín C.

Hydinové výrobky obsahujú aj minerálne látky ako horčík, vápnik, železo, draslík, zinok a selén. Tieto minerály sú viazané na bielkoviny, takže sú v našom gastrointestinálnom trakte oveľa lepšie využité.


Znaky

Kačka sa vyznačuje mohutnou kostrou, mäsitými prsiami a svetlou kožou. Mäso má tmavšiu farbu a obsahuje okolo 6 % tuku. K dispozícii je vcelku, bežne je možné kúpiť samotné prsia a stehná, a to tak v chladenej, ako aj mrazenej podobe.

Využitie

V našich končinách sa kačka pripravuje najčastejšie pečená, ochutená rascou a soľou. Stehná jedinečne chutia konfitované (pomaly dusené vo vlastnom tuku). Prsia je možné pripraviť rovnakým spôsobom, sú vhodné aj na pečenie, smaženie alebo grilovanie. Kačacie mäso sa hojne využíva v ázijskej kuchyni, kde mu robí spoločnosť výrazné korenie ako zázvor, škorica, klinček alebo zmes garam masala. Drobky sú ideálne na prípravu polievok, pečeň dáva základ paštétam alebo sa podáva opečená.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!