Hus domáca je najtučnejším druhom hydiny a vyniká osobitou a výraznou chuťou. Pečená vcelku sa tradične podáva ako slávnostný pokrm na Vianoce a taktiež počas sviatkov svätého Václava (28. septembra) a Martina (11. novembra). Svetovo preslávenou špecialitou je stučnená husacia pečeň alebo foie gras.


940x200

Viete, že..?

Hydinové mäso je významným zdrojom vitamínov, najmä skupiny B. Dôležitý je predovšetkým vitamín B12, vitamíny A, D a E sú obsiahnuté v tukovom tkanive a pečeni. V zanedbateľných množstvách sa vyskytuje vitamín C.

Hydinové výrobky obsahujú aj minerálne látky ako horčík, vápnik, železo, draslík, zinok a selén. Tieto minerály sú viazané na bielkoviny, takže sú v našom gastrointestinálnom trakte oveľa lepšie využité.


Znaky

Pre husie mäso je charakteristická tmavá farba a vyšší obsah tuku, ktorý sa pohybuje okolo 7 %. Najčastejšie je v predaji vcelku, a to tak čerstvá, ako zmrazená. Znakom kvality sú mäsité prsia a svetlá hrubá koža bez škvŕn, trhlín a zvyškov peria.

Využitie

Najvhodnejšou úpravou celej husi je pozvoľné pečenie, počas ktorého sa postupne rozpustí sadlo uložené pod kožou. Vhodná je kombinácia s plnkou, ktorá obohatí chuť mäsa a zároveň do seba vstrebe uvoľňujúce sa šťavy. Vynikajúca je kombinácia s jablkami. Samotné husie stehná je možné konfitovať, teda pomaly dusiť vo vlastnom tuku. Drobky sú vhodné na prípravu vývaru, varené sa podávajú s najrôznejšími omáčkami. Z pečene sa pripravujú paštéty a teriny a je možné ich taktiež piecť alebo smažiť.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!