Veľké alebo vysoké plece sa nachádza v prednej časti hovädzej štvrte. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso, ktoré obsahuje väčšie množstvo väziva, a je preto vhodné predovšetkým na dlhšiu tepelnú úpravu – teda na varenie, dusenie či pečenie.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí.


Znaky

Veľké plece má plochý, mierne sa zužujúci tvar a je veľmi jemne prerastené tukovými žilkami. Za života zvieraťa je svalstvo prednej časti vystavené väčšej námahe, čo má za následok vyšší podiel šliach a väzivových spojení. Na povrchu veľkého pleca môže byť ponechaný tenký plátok pripojený hrubšou vrstvou tuku a väziva.

Využitie

Veľké plece vcelku využijete pri príprave sviatočných pečienok, napríklad na červenom víne, koreňovej zelenine alebo hubách, skvele chutí aj pozvoľna dusené na cibuli. Nakrájané na kocky sa výborne hodí na prípravu guláša, perkeltu, použiť ho môžete na ragú, závitky a rolády. Mäso sa s obľubou spracováva taktiež v mletej podobe – na burgery, karbonátky alebo mäsové guľky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!