Hovädzí valček

940x200

Hovädzí valček je jednou z častí stehna – oddeľuje sa zo strany spodného šálu. Poskytuje veľmi chutné a chudé mäso vhodné predovšetkým na pečenie, dusenie alebo prípravu závitkov, pripravíte z neho aj skvelý tatársky biftek alebo carpaccio.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor, polievkové bylinky a pod.

Najvhodnejšou zeleninou k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak.


Znaky

Mäso hovädzieho valčeka má podlhovastý oválny tvar, je len veľmi jemne prerastené tukovými žilkami a na povrchu môže byť pokryté tenkou tukovou vrstvou, ktorú netreba odstraňovať. Štruktúra svaloviny je pevná a hrubo vláknitá.

Využitie

Hovädzí valček sa skvele hodí na pozvoľné pečenie alebo dusenie vcelku. Je možné ho využiť v mnohých receptoch tradičnej českej kuchyne, ako je napríklad štefanské pečené mäso či sviečková na smotane. Pred úpravou je možné chudé mäso prešpikovať prúžkami slaniny, aby bolo šťavnatejšie. Valček využijete pri príprave tatárskeho bifteku – niekedy sa odporúča pomlieť mäso dvakrát – a skvelý bude aj v podobe populárneho carpaccia, teda veľmi tenkých plátkov surového mäsa podávaných s parmezánom a rukolou.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!