Rebro sa radí k prednému hovädziemu mäsu a vykrajuje sa z hrudnej časti pod plecom. Podľa konkrétneho umiestnenia sa rozlišuje na rebro vysoké a holé. Patrí k cenovo dostupným rezom a jedinečne sa hodí na varenie a prípravu polievok.


940x200

Viete, že..?

Z hovädzích kostí môžeme uvariť chutné hovädzie consommé? Tzv. "vývar vývarov" sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosty, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.

Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát spomenul britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných opomínaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie.


Znaky

Vysoké rebro sa vykrajuje zo strednej časti 6. až 8. rebra, holé rebro zo strednej časti 1. až 5. rebra. Rez sa skladá z vrchného chudého plátku a prerastenej strednej časti, ktorá leží na kosti. Bežne dostupný je aj vykostený variant.

Využitie

Vysoké aj holé rebro sa uplatní pri príprave silného hovädzieho vývaru. Na zmäknutie mäsa je potrebná dlhšia tepelná úprava – varené mäso je potom možné podávať samostatne s horčicou a chrenom alebo smotanovými omáčkami, využijete ho do gulášovej polievky alebo ako vložku do vývaru. Hodí sa aj na pozvoľné pečenie a dusenie, vrchný chudý plátok z vyzretého rezu je možné využiť na minútky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!