S okrúhlym plecom sa môžete stretnúť taktiež pod názvom falošná sviečková, ktorý si vyslúžila vďaka podobnosti s touto oceňovanou časťou hovädzieho mäsa. Okrúhle plece sa nachádza v prednej časti hovädzej štvrte a v kuchyni sa uplatní na nespočetné spôsoby.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor a pod.

Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí.


Znaky

Okrúhle plece vyniká jemne vláknitým, chudým mäsom, ktoré je veľmi jemne pretkané tukovými žilkami a jednou tenkou šľachou. Je veľmi krehké a po tepelnej úprave zostáva mäkké a šťavnaté.

Využitie

Mäso z okrúhleho pleca oceníte pri príprave mäsových pečienok. Uplatní sa v tradičnej českej kuchyni v kombinácii so smotanovými omáčkami, výborne chutí dusené na víne, cesnaku alebo hubách. Vyzreté mäso je skvelé na minútkovú úpravu, využiť ho môžete aj na prípravu medailónikov alebo špízov. Hodí sa na závitky či rolády a v surovej forme nájde využitie pri príprave tatárskeho bifteka.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!