Hovädzia nožina sa radí k hovädziemu prednému a pochádza z namáhaných častí nôh nad kolenom. Vďaka skvelej chuti a šťavnatosti patrí k veľmi žiadaným rezom – je najčastejšou voľbou pri príprave tradičného guláša, skvele chutí aj varená či dusená vcelku.


940x200

Viete, že..?

Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát spomenul britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných opomínaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie.

Najvhodnejšou zeleninou k hovädziemu mäsu je varená brokolica, kel, karfiol, zeler, mrkva, červená repa, cibuľa, cesnak.


Znaky

Nožina sa najčastejšie predáva vykostená, stretnúť sa však možno aj s variantom s kosťou (ossobuco). Vzhľadom na svoje umiestnenie a aktivitu je svalstvo veľmi výrazne prerastené šľachami, ktoré však pri tepelnej úprave napučia a zmäknú – mäso je vďaka tomu vláčne a šťavnaté. Povrch mäsa je pokrytý tenkou blanou, ktorú je pred úpravou vhodné odstrániť. Oceňovanou časťou nožiny je tzv. korbáčik, ktorý má rovnaké množstvo kolagénu, ale vyšší podiel svalovej hmoty.

Využitie

Hovädzia nožina najlepšie vynikne pri pozvoľnom dusení, a to tak vcelku, ako aj pokrájaná na kocky. Skvele sa hodí na guláš, je možné ju však pripraviť aj na bielom alebo červenom víne, hubách, koreňovej zelenine, cesnaku či paradajkách. Karabáčik využijete na pečenie, dusenie aj varenie a hodí sa taktiež na závitky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!