Lúpané plece sa nachádza na prednej nohe, konkrétne v strednej časti hovädzieho pleca. Svojím charakterom je porovnateľné s hovädzím zadným a ponúka výnimočne široké kulinárske uplatnenie – hodí sa na minútky, pečenie aj dusenie.


940x200

Viete, že..?

Úprava mäsa zásadne ovplyvňuje stráviteľnosť mäsa? Najhoršie stráviteľné a pre telo silne zaťažujúce počas trávenia (uvádza sa tzv. špecificko-dynamický efekt) je hovädzie mäso pečené (napr. steak). Najlepšie stráviteľné je varené mäso so zeleninou. Najlepšie s pridaním korenia, ako je kurkuma, koriander, zázvor a pod.

Pred niekoľkými rokmi bola vykonaná štúdia, kde sa zistilo, že 75 % vegetariánov sa po niekoľkých rokoch vrátilo ku konzumácii živočíšnych bielkovín z dôvodu vyskytujúcich sa zdravotných problémov. Vegánstvo alebo vegetariánstvo dlhodobo vyhovuje iba úzkej skupine ľudí.


Znaky

Lúpané alebo ploché plece poskytuje veľmi chutné chudé mäso. Počas jatočného spracovania sa na rozdiel od iných častí nevykrajuje ani nevykosťuje, ale odlupuje priamo od lopatky – odtiaľ taktiež pramení jeho názov. Mäso je jemne mramorované a jeho stred je pretkaný hrubou šľachou, ktorá tepelnou úpravou zmäkne a zrôsolovatie, a mäso vďaka nej zostáva aj po tepelnej úprave šťavnaté.

Využitie

Rez sa skvele hodí na pečenie a dusenie a je obľúbenou voľbou kuchárov pri príprave tradičných českých omáčok, ako sviečková na smotane, kôprová alebo paradajková. Pripraviť ho môžete taktiež na víne, hubách, používa sa na ragú a výborne chutí varené alebo údené. Vyzreté mäso sa využíva na minútky – pripravujú sa z neho napríklad obľúbené steaky Top blade.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!