Špikové kosti sú obľúbenou ingredienciou vhodnou nielen na prípravu vývarov. Získava sa zo stehenných, ramenných a holenných kostí hovädzieho dobytka.


940x200

Viete, že..?

Z hovädzích kostí môžeme uvariť chutné hovädzie consommé? Tzv. "vývar vývarov" sa pripravuje z hovädzích kostí či chvosty, hovädzieho mäsa, čerstvej zeleniny a korenia.

Termín „od hlavy po chvost“ prvýkrát spomenul britský šéfkuchár Fergus Henderson na konci 90. rokov 20. storočia? Nazval tak svoju knihu, v ktorej propagoval rešpekt k jatočným zvieratám a maximálne zužitkovanie všetkých typov mäsa vrátane vnútorností a iných opomínaných častí, ktoré často nenachádzali žiadne využitie.


Znaky

Špikové kosti sa predávajú nasekané na menšie klátiky, v ktorých strede sa ukrýva špik. V prípade mladšieho dobytka má červenú až červenkastú farbu, pri starších kusoch je ružovkastý. Tepelne opracovaný má želatínovú konzistenciu a vyznačuje sa veľmi delikátnou chuťou.

Využitie

Špikové kosti sa s obľubou využívajú na polievky, vývary a demi-glace. Je možné ich taktiež piecť v rúre a špik potom konzumovať samostatne s pečivom, alebo z neho pripraviť nátierku ochutenú soľou, cesnakom, petržlenom a citrónovou šťavou. Pri tepelnej úprave treba dozerať na čas – špik je tvorený prevažne tukom a po určitom čase so rozpustí. Surový špik sa využíva taktiež na prípravu knedličiek do polievky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!