Bravčové plece alebo ramienko či pliecko patrí k hojne využívaným druhom mäsa. Nachádza sa v prednej časti štvrte nad kolenom a poskytuje veľmi chutné mäso vhodné najmä na dusenie a pečenie.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Bravčové plece sa delí na ploché, predné a veľké plece. Mäso je hrubo vláknité a šľachovité a jeho povrch kryje tuková blana. Obsah tuku je zhruba 10 %, po dôkladnom očistení môže však táto hodnota klesnúť až na polovicu. Najčastejšie sa plece predáva vykostené a rozdelené na jednotlivé časti, stretnúť sa však môžete aj s variantom s ramennou kosťou a rebrami.

Využitie

Mäso z bravčového pleca vyžaduje oproti krkovičke alebo stehnu dlhšiu tepelnú úpravu. Ideálne sa hodí na prípravu perkeltov, ragú a gulášov – napríklad segedínskeho s kapustou. Skvele chutí dusené alebo pečené na rasci, hubách, cesnaku, pive či koreňovej zelenine. Je možné ho rozkrojiť na plát a pripraviť ako roládu. V mletej podobe slúži na prípravu karbonátok alebo sekanej, obľúbené je taktiež údené a využíva sa aj na prípravu dusenej šunky.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!