Panenská sviečkovica alebo taktiež panenka či fileta patrí k najoceňovanejším a taktiež najdrahším častiam bravčového mäsa. Nachádza sa pod zadnou časťou chrbta, teda pod pruhom bedrovej svaloviny, a vyznačuje sa delikátnou chuťou a jemnou štruktúrou.


940x200

Viete, že..?

Čerstvé bravčové je sfarbené doružova s jemnými vláknami a ľahko mramorované tukom. Tučné časti majú byť biele a pevné. Na rozdiel od hovädzieho, ktoré potrebuje určitý čas zrieť, je bravčové mäso najchutnejšie ihneď po porážke.

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.


Znaky

Bravčová panenská má tvar dlhého úzkeho valčeka a s inými rezmi si ju možno len ťažko zameniť. Mäso je krehké, jemne vláknité a veľmi chudé – obsah tuku je zhruba 2 %. Povrch svalu je pokrytý tenkou blanou a malým množstvom tuku.

Využitie

Bravčovej panenskej najviac svedčí krátka tepelná úprava v podobe tenkých plátkov a medailónikov. Na ochutenie postačí soľ a mleté čierne korenie, možno ju však taktiež marinovať alebo doplniť čerstvými bylinkami, ako je šalvia, majoránka alebo tymian. Môže sa piecť vcelku – často sa pred úpravou obaľuje do slaniny, ktorá zvýrazní chuť mäsa a pomôže predísť jeho vysušeniu (tento postup sa uplatňuje aj pri minútkovej úprave). Obľúbená je taktiež pečená v bylinkovej kôrke. Panenskú je možné využiť na prípravu soté a hodí sa aj na fondue.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!