Krkovička patrí k najobľúbenejším a najhodnotnejším rezom z bravčového mäsa. Vďaka vyššiemu obsahu tuku má výraznú chuť, je veľmi šťavnatá a hodí sa na množstvo kuchynských úprav. Nachádza sa v prednej časti bravčovej štvrte a oddeľuje sa pred štvrtým alebo piatym rebrom.


940x200

Viete, že..?

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

Domestikácia divokého prasaťa má dlhú históriu – prebehla už pred 10 000 rokmi. Cielený chov a šľachtenie tohto významného domáceho zvieraťa sa však začali rozvíjať až od 18. storočia.


Znaky

Charakteristickým znakom krkovičky je veľké množstvo jemných aj hrubých tukových žiliek, ktorými je sval pretkaný. Podiel tuku sa obvykle pohybuje v rozmedzí 10 – 14 %. V predaji je s kosťou aj bez nej, bežne si môžete vybrať aj medzi variantom vcelku a naporciovaným na plátky.

Využitie

Bravčová krkovička vo forme rezňov či steakov s kosťou sa hodí na minútkovú úpravu na grile aj panvici, klasikou je smaženie v trojobale. Vďaka výraznému mramorovaniu zostáva po tepelnej úprave krásne šťavnatá a aromatická. Plátky alebo kocky je možné dusiť na rasci či hubách, využívajú sa taktiež do gulášov. Krkovička vcelku je vhodná na pečenie a dusenie, po rozkrojení na plát sa z nej pripravuje roláda. Veľmi populárna je taktiež v údenej podobe, ktorá sa servíruje so zemiakovou kašou, kyslou kapustou, využíva sa ako náplň do knedličiek a pridáva sa do výdatných polievok.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!