Bravčové koleno sa nachádza nad nožičkou – predné koleno je pokračovaním pleca, zadné leží pod stehnom. Mäso má výraznú chuť a podáva sa v mnohých variantoch, najčastejšie varené, pečené a údené.


940x200

Viete, že..?

Bravčové vydrží niekoľko dní v chladničke, hlboko zamrazené sa môže skladovať až pol roka. Pri príprave treba z hygienických dôvodov dbať na to, aby bolo aj v hlbších vrstvách dokonale tepelne opracované.

Domestikácia divokého prasaťa má dlhú históriu – prebehla už pred 10 000 rokmi. Cielený chov a šľachtenie tohto významného domáceho zvieraťa sa však začali rozvíjať až od 18. storočia.


Znaky

Mäso sa vyznačuje tmavou farbou a vysokým obsahom kostí a šliach. Zadné koleno je oproti prednému mäsitejšie. Povrch obvykle pokrýva vrstva kože, ale bežne sa možno stretnúť aj s variantom bez nej.

Využitie

Bravčové kolená sú vhodné na pečenie a grilovanie – na skrátenie času úpravy je možné mäso predvariť. Pred pečením sa odporúča kožu narezať do mriežky. Často sa ochucujú najrôznejšími marinádami, v ktorých sa objavuje pivo, cesnak, rasca, horčica, sladká aj pálivá paprika alebo med. Skvele chutia taktiež varené a podávané s chrenom a horčicou. Vykostené kolená je možné využiť na guláš či výrobu údenín, paštét a mäsových nátierok. Samotná koža obsahuje vysoké množstvo kolagénu, a hodí sa tak na prípravu aspiku či tlačenky, varená sa pridáva do jaterníc a huriek.



Čerstvé mäso v METRO

V METRO vám ponúkame len to najčerstvejšie a najkvalitnejšie mäso - pozrite sa, ako je distribuované, spracované a kontrolované.

Recepty pre každého

Máte tiež rádi mäso a hydinu, ale neviete, čo pripraviť z konkrétneho mäsa? Vyskúšajte naše recepty! Krok za krokom sa stanete majstrom kuchyne!