Slovenské syry

Výroba syrov má na území Slovenska dlhoročnú tradíciu – jej história sa začala písať už v 14. storočí. Popri tradičných syroch z ovčieho mlieka sa postupom času rozširovala aj produkcia syrov z kravského mlieka, často inšpirovaných známymi špecialitami z rôznych častí Európy. V súčasnosti prevažuje spotreba polotvrdých a parených syrov a značnej obľube doma aj v zahraničí sa tešia tiež tradičné výrobky, ako je bryndza, oštiepok, korbáčiky či parenica. V sortimente METRO nájdete široký výber domácich syrových špecialít.

Obľúbené slovenské syry

Viac o slovenských syroch

História syrárstva u nás

Počiatky slovenského syrárstva sú úzko spojené s pastierstvom a salašníctvom v horských a podhorských oblastiach. Prvé syry sa pripravovali prevažne z ovčieho mlieka a boli nielen dôležitou súčasťou jedálneho lístka, ale slúžili aj ako povinná daň vrchnosti. V 18. storočí začali vznikať prvé bryndziarstva a koncom 19. storočia sa výrazne rozšírilo priemyselné spracovanie kravského mlieka, ktoré viedlo k vzniku mliekarenských družstiev. V 90. rokoch 20. storočia došlo vplyvom spoločenských zmien k prudkému poklesu stavu dojníc a zníženiu počtu mliekarenských závodov. V súčasnosti je slovenské syrárstvo opäť na vzostupe a snaží sa držať krok so svetovým vývojom.

Exkluzívne v METRO

V pestrom sortimente slovenských syrov ponúka METRO tiež produkty pod vlastnými značkami ARO, Fine Life a METRO Chef. Ide o najobľúbenejšie a najpredávanejšie druhy u nás – bryndzu, korbáčiky či parenicu. Nechýbajú ani populárne výrobky z kategórie polotvrdých syrov, napríklad eidam alebo gouda. Produkcia vlastných značiek METRO predstavuje výrobky s garantovanou kvalitou ponúkané za veľmi výhodné ceny.

Garancia kvality

V METRO ponúkame výhradne syry prvotriednej kvality a čerstvosti. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľov a kontrolujeme dodržiavanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prevozu a skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Obľúbené slovenské syry ponúkame v rôznych formách a baleniach, ktoré vám uľahčia ich následné použitie v domácej i profesionálnej kuchyni.

Spotreba syrov na Slovensku

Napriek kampani na podporu konzumácie mlieka, na ktorej sa finančne podieľala Európska únia sa aktuálna ročná spotreba na Slovensku pohybuje v rozmedzí 160 – 165 kg na obyvateľa ročne, odporúčaný príjem je však 200 – 220 kg. Je preto stále treba upozorňovať na priaznivé účinky mliečnych výrobkov na ľudský organizmus a súčasne podporiť mliekarenský priemysel.
Card
Staňte sa zákazníkom

Registrovať sa