Daniel

Daněk

Daniel škvrnitý patrí medzi najstaršie druhy divej zveri a v súčasnosti sa chová predovšetkým na farmách. Jeho tmavé mäso vyniká výraznou chuťou aj vôňou a je veľmi šťavnaté. 

Daněk

Vedeli ste, že...?

✔ Nutričné hodnoty radia zverinu k najzdravším mäsám, ktoré sú vhodné aj pre diétnu kuchyňu?

✔ Mäso zveriny je bohaté na železo, zinok, vitamíny skupiny B a celý rad dôležitých aminokyselín ovplyvňujúcich tvorbu a regeneráciu buniek a priaznivo pôsobiacich na imunitný systém.

✔ Zdrojom zveriny zo Slovenskej republiky ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti.

Znaky

Danielie mäso sa vyznačuje červenohnedou farbou, je krehké a jemne vláknité a v porovnaní so srnčím obsahuje viac tuku, vďaka čomu sa počas tepelnej úpravy tak veľmi nevysušuje. 

Využitie

Chrbát a stehno sa hodia na pečenie vcelku, v podobe plátkov ho možno tiež smažiť či grilovať. Na populárny danielí guláš sa používa najčastejšie bok, ktorý sa uplatní aj pri príprave rolád. Hojne využívanou časťou je tiež plece, ktoré možno piecť a dusiť, a to pokrájané na kocky aj vcelku. Rovnako ako pri ostatných druhoch zveriny ladí s danielím mäsom korenie na divinu (celé čierne korenie, borievka, nové korenie, bobkový list), ďalej červené víno, tmavé pivo a tiež ovocné doplnky – brusnice, slivky, šípky alebo jarabina. 
Ďalšie inšpirácie
Inšpirujte sa
Mäso a hydina
Viac
Recepty
Objaviť