zverina

Zvěřina

Zverina má popri chuťových kvalitách množstvo ďalších predností a jej konzumácia je nielen kulinárskym zážitkom, ale aj prínosom pre ľudské zdravie. Divá zver sa živí potravou nájdenou vo voľnej prírode, a vďaka tomu sa jej mäso vyznačuje vysokým obsahom vitamínov skupiny B, minerálnych látok (fosforu, draslíka a horčíka) a stopových prvkov (napr. železa, zinku a selénu). Zverina je málo tučná a ľahko stráviteľná a zajačie, jelenie a srnčie mäso je navyše bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. 

viac o zveri

Farmovaná zver

Farmovaná zver žije v oplotených zverniciach a dostáva sa jej rovnakej starostlivosti ako hospodárskym zvieratám – je dokrmovaná, má k dispozícii pitnú vodu a je kontrolovaná veterinárom. Najčastejšie sa týmto spôsobom chovajú jelene, daniele a pernatá zver. Namiesto lovu sú zvieratá prepravované na porážku. Dovážaná zverina v ponuke Metro pochádza z farmových chovov na Novom Zélande, v Škótsku a vo Francúzsku.

Lovená zver

Zver chovaná v revíroch sa voľne pohybuje v lesoch a na poliach, kde však okrem trávy spása aj poľné plodiny a stromčeky a spôsobuje tak škody. Z toho dôvodu je nutné udržiavať ju v počtoch, ktoré nenarušia rovnováhu v hospodárení poľovníkov a lesníkov. Zver sa loví na jeseň, a to výhradne v určenom období a povoleným spôsobom. Zverina z Českej republiky, ktorú nájdete v sortimente Metro, pochádza vždy z lovenej zveri.

Delenie zveriny

Zverina sa všeobecne člení na pernatú a srstnatú. Medzi pernatú zver patria bažant, jarabica, prepelica, divá hus a divá kačica. Srstnatá zver sa ďalej delí na párnokopytnú (jelene, srnce, muflóny, diviak) a nízku (zajac, divý králik). Párnokopytnú zver môžeme ešte podrobnejšie rozdeliť na parohatú (jeleň, srnec, daniel), rohatú (muflón) a čiernu (diviak).

Záruka kvalitného mäsa

Zdrojom slovenskej zveriny ponúkanej v METRO je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej bezchybnosti. Mäso z ulovených zvierat si vyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Samotný hon a prípadné zranenie, ktoré nie je smrteľné, spôsobuje zvieratám stres, ktorý sa odráža na kvalite mäsa. Strely môžu tiež poškodiť vnútorné orgány a pre krvácanie sa okolité mäso ľahko kontaminuje. Po usmrtení je preto potrebné zviera rýchlo vyvrhnúť (vybrať vnútorné orgány) a telo dodať čo najrýchlejšie do zberného a prehliadacieho miesta alebo podniku na spracovanie zveriny. Tam je rýchlo schladené na teplotu nepresahujúcu +7 °C a prehliadnuté preškolenou osobou – členom poľovníckeho združenia, ktorý absolvoval príslušné školenie na Veterinárnej a farmaceutickej univerzite v Brne. Ak je zviera v poriadku, poľovník vyplní vyhlásenie, bez ktorého sa ulovený kus nesmie ďalej predávať. 
Ďalšie inšpirácie
Inšpirujte sa
Mäso a hydina
Viac
Recepty
Objaviť