Jehňacia krkovička

Jehněčí krkovice

Jahňacia krkovička sa oddeľuje od pliecka a chrbta a poskytuje šťavnaté mäso vhodné pre najrôznejšie typy úprav – od dusených pokrmov až po minútky. 

Jehněčí krkovice

Vedeli ste, že...?

✔ Jahňacie mäso je cenným zdrojom železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Šťavnatá krkovička sa výborne hodí na minútkovú prípravu a na grilovanie.

✔ V prípade mladého jahňacieho mäsa s hmotnosťou dvoch kilogramov môže stačiť iba hodina pečenia.

✔ Osobitá chuť jahňacieho mäsa znesie výraznejšie aromatické korenie – klasickou voľbou sú cesnak a rozmarín, výborne poslúžia tymian, šalvia, petržlen, majorán, mäta alebo oregano.

Znaky

Krkovička zahŕňa päť krčných stavcov, pri jatočnom spracovaní sa na nej niekedy ponecháva aj tzv. pôlt, ktorý sa nachádza medzi šiestym a siedmym stavcom. Mäso je dostupné tak vcelku s kosťou, ako aj vykostené a naporciované na menšie časti. 

Využitie

Vykostená krkovička sa uplatní pri príprave dusených pokrmov, ako sú guláše, perkelty alebo indické karí. Možno ju tiež nakrájať na jednotlivé steaky a opiecť na panvici či na grile. Celá krkovička s kosťou (aj pôltom) je skvelá na pečenie, možno ju však spracovať aj ako minútku. Vďaka vyššiemu obsahu tuku má mäso výraznejšiu chuť a okrem tradičných doplnkov, ako je rozmarín alebo cesnak, ju možno ochutiť aj výraznejším korením v orientálnom duchu.
Ďalšie inšpirácie
Inšpirujte sa
Mäso a hydina
Viac
Recepty
Objaviť