Naši Ambasádori

Ján Duda - Trenčín

zilina

S nápadom otvoriť reštauráciu prišiel jej súčasný majiteľ Peter Kútny, no svoj kumšt a skúsenosti do nej pretavil aj Ján Duda, známy šéfkuchár s bohatými skúsenosťami a spolumajiteľ  spoločnosti. V reštaurácii pôsobí ako executive chef a už od začiatku vedel, že jej základom musí byť poctivá kuchyňa, v ktorej sa budú používať len tie najkvalitnejšie suroviny. Reštauráciu vníma ako rodinnú firmu, hoci jej zamestnanci nie sú príbuzní. „Dobrý kolektív však funguje ako jedna veľká rodina,“ vraví Ján Duda. Hoci reštaurácia existuje len od februára 2017, zažila toho už dosť. Pravidelne sa tu organizujú cateringy, degustačné večere, firemné večierky, oslavy, no bola tu dokonca aj svadba.

Ján Paciga - Spišská Nová Ves

kosice
Ján Paciga je príkladom toho, že nadšenie, vytrvalosť a tvrdá práca prinášajú svoje výsledky. V súčasnosti riadi pekársku a cukrársku výrobu v Spišskej Novej Vsi, tri predajne potravín a jednu s bytovými doplnkami a takisto dve pojazdné predajne potravín. Okrem toho prevádzkuje takmer 20 potravín v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča a Kežmarok. Na začiatku jeho podnikania bol však obyčajný chlieb, ktorý vyskúšal upiecť v cukrárskej peci. Hoci vzhľadovo nebol príliš lákavý, zákazníci si ho obľúbili a výrobňa dokonca nedokázala pokryť dopyt po ňom. Postupne sa podnikanie rozrastalo, museli sa presťahovať do väčších priestorov a prijať ďalších zamestnancov.

Pavol Zrak - Staré Hory

zvolen

Pavol Zrak začal podnikať spolu s bratom Petrom v roku 1992. Postupne si vybudovali sieť dodávateľov a získali klientov najmä na blízkych Donovaloch. Ich odberatelia vedeli, že keď treba, dokážu dodať tovar a nehľadia na čas ani na námahu. Vždy dokázali zabezpečiť čerstvý a kvalitný tovar za dobré ceny, čo v tom období nebola samozrejmosť. Takisto si váži aj pomoc svojich obchodných partnerov – s jeho obchodom napríklad vstúpil do aliancie Môj obchod, ktorú zastrešuje METRO. „Teší ma, že mám takúto veľkú podporu. Bez ponuky kvalitného a cenovo prijateľného tovaru by bola moja práca nemožná.“


Peter Terneny - Bratislava  

ivanka-pri-dunaji

Peter Terneny riadi tri reštaurácie v Bratislave a štvrtú plánuje otvoriť na jeseň tohto roka. Pri svojom podnikaní stavil na vlastné nápady, a jeho koncepty sú aj vďaka tomu úspešné aj v najväčších obchodných centrách v hlavnom meste. Okrem bežných jedál ponúkajú zákazníkom napríklad fit menu, kde sa kombinujú rôzne mäsá s bulgurom, kuskusom či pohánkou. Berú ohľad aj na rôzne intolerancie a alergie na potraviny, a preto vytvorili aj vega menu. Skúšajú používať aj menej tradičné prísady, ako je cícer či červená pšenica. Zákazníci si po prvotných obavách tieto jedlá veľmi obľúbili. 

Samil Celik - Bratislava

devinska-nova-ves

Výrobu zmrzliny má Samil Celik v rodine. Jeho dedko s ňou začal experimentovať už v roku 1954 v Chorvátsku. Zamiloval si ju a neskôr, keď slovenským turistom chutila, rozhodol sa otvoriť prevádzku aj na Slovensku a zveriť ju svojim synom. „A tak sa stalo, že v historickom centre Bratislavy pôsobíme už skoro dvadsať rokov,“ hovorí Celik. Samil Celik sa so svojou zmrzlinárňou pravidelne zapája aj do Dňa súkromného podnikania, ktorý organizuje veľkoobchod METRO. Chce tak spolu s ľuďmi osláviť podnikanie a dobrú zmrzlinu. Aj tento rok chystá pre zákazníkov zaujímavú ponuku, ktorá ich určite poteší.

Peter Polák - Dolná Krupá 

kosice

Peter Polák vlastní rodinný obchod v Dolnej Krupej, v malej dedinke pri Trnave. Založil ho so svojou manželkou na konci 90.-tych rokov. Dnes zamestnávajú šesť ľudí.  „Vždy som túžil mať obchod, hnevalo ma, že bolo v nedeľu zatvorené. Ja som chcel mať otvorené aj v sobotu, aj v nedeľu.“ Odkedy začal podnikať, snaží sa myslieť najmä na potreby ľudí a priniesť im čo najrozmanitejší sortiment. V Dolnej Krupej sa každý s každým pozná, pochvaľuje si dobré vzťahy medzi ľuďmi. „Stáva sa mi, že za mnou prídu zákazníci, že niečo potrebujú. Tak sadnem do auta, idem do Trnavy a donesiem im to,“ vraví.