Naši Ambasádori

Bez vás to jednoducho nejde

Vladimír Bodina - Žilina

Vladimír Bodina

Inšpirovala ho svadba syna. Tak hovorí Vlado Bodina o svadobnom penzióne Theresia v obci Kunerád. Vždy s bratom Štefanom túžili mať totiž vlastnú reštauráciu alebo hotel. Po rokoch tvrdej práce sa mu to s rodinou podarilo. Dnes v rodinnom podniku pracujú viacerí členovia rodiny, napríklad jeho syn Patrik. Štefan má na starosti najmä ekonomické  a technické záležitosti, ale vie zaskočiť aj v kuchyni. Penzión vyniká svojou atmosférou, ktorá je neodmysliteľná. Ako hovorí Vlado, keď víta hostí: "Pozývame vás k sebe domov!"

Spolu s bratom riadia aj reštauráciu Grill Moya v Žiline, ktorá je známa otvoreným grilom. Dôležitý je kontakt so zákazníkom.


Ján Paciga - Spišská Nová Ves

kosice
Ján Paciga je príkladom toho, že nadšenie, vytrvalosť a tvrdá práca prinášajú svoje výsledky. V súčasnosti riadi pekársku a cukrársku výrobu v Spišskej Novej Vsi, tri predajne potravín a jednu s bytovými doplnkami a takisto dve pojazdné predajne potravín. Okrem toho prevádzkuje takmer 20 potravín v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča a Kežmarok. Na začiatku jeho podnikania bol však obyčajný chlieb, ktorý vyskúšal upiecť v cukrárskej peci. Hoci vzhľadovo nebol príliš lákavý, zákazníci si ho obľúbili a výrobňa dokonca nedokázala pokryť dopyt po ňom. Postupne sa podnikanie rozrastalo, museli sa presťahovať do väčších priestorov a prijať ďalších zamestnancov.

Pavol Zrak - Staré Hory

zvolen

Pavol Zrak začal podnikať spolu s bratom Petrom v roku 1992. Postupne si vybudovali sieť dodávateľov a získali klientov najmä na blízkych Donovaloch. Ich odberatelia vedeli, že keď treba, dokážu dodať tovar a nehľadia na čas ani na námahu. Vždy dokázali zabezpečiť čerstvý a kvalitný tovar za dobré ceny, čo v tom období nebola samozrejmosť. Takisto si váži aj pomoc svojich obchodných partnerov – s jeho obchodom napríklad vstúpil do aliancie Môj obchod, ktorú zastrešuje METRO. „Teší ma, že mám takúto veľkú podporu. Bez ponuky kvalitného a cenovo prijateľného tovaru by bola moja práca nemožná.“


Peter Terneny - Bratislava  

ivanka-pri-dunaji

Peter Terneny riadi tri reštaurácie v Bratislave a štvrtú plánuje otvoriť na jeseň tohto roka. Pri svojom podnikaní stavil na vlastné nápady, a jeho koncepty sú aj vďaka tomu úspešné aj v najväčších obchodných centrách v hlavnom meste. Okrem bežných jedál ponúkajú zákazníkom napríklad fit menu, kde sa kombinujú rôzne mäsá s bulgurom, kuskusom či pohánkou. Berú ohľad aj na rôzne intolerancie a alergie na potraviny, a preto vytvorili aj vega menu. Skúšajú používať aj menej tradičné prísady, ako je cícer či červená pšenica. Zákazníci si po prvotných obavách tieto jedlá veľmi obľúbili. 

Samil Celik - Bratislava

devinska-nova-ves

Výrobu zmrzliny má Samil Celik v rodine. Jeho dedko s ňou začal experimentovať už v roku 1954 v Chorvátsku. Zamiloval si ju a neskôr, keď slovenským turistom chutila, rozhodol sa otvoriť prevádzku aj na Slovensku a zveriť ju svojim synom. „A tak sa stalo, že v historickom centre Bratislavy pôsobíme už skoro dvadsať rokov,“ hovorí Celik. Samil Celik sa so svojou zmrzlinárňou pravidelne zapája aj do Dňa súkromného podnikania, ktorý organizuje veľkoobchod METRO. Chce tak spolu s ľuďmi osláviť podnikanie a dobrú zmrzlinu. Aj tento rok chystá pre zákazníkov zaujímavú ponuku, ktorá ich určite poteší.

Peter Polák - Dolná Krupá 

kosice

Peter Polák vlastní rodinný obchod v Dolnej Krupej, v malej dedinke pri Trnave. Založil ho so svojou manželkou na konci 90.-tych rokov. Dnes zamestnávajú šesť ľudí.  „Vždy som túžil mať obchod, hnevalo ma, že bolo v nedeľu zatvorené. Ja som chcel mať otvorené aj v sobotu, aj v nedeľu.“ Odkedy začal podnikať, snaží sa myslieť najmä na potreby ľudí a priniesť im čo najrozmanitejší sortiment. V Dolnej Krupej sa každý s každým pozná, pochvaľuje si dobré vzťahy medzi ľuďmi. „Stáva sa mi, že za mnou prídu zákazníci, že niečo potrebujú. Tak sadnem do auta, idem do Trnavy a donesiem im to,“ vraví.