Najlepší kuchári a čašníci vyrastajú na zvolenskej škole

Bratislava, 1. február 2016
Tlačová správa

Ktorá škola má tých najšikovnejších mladých kuchárov? Už po štvrtý raz si svoje sily mohli zmerať študenti – stredoškoláci v súťaži  METRO HoReCa päťboj, ktorá sa koná v rámci výstavy potravinárstva, gastronómie a cestovného ruchu  Danubius Gastro. Víťazom 4. ročníka sa stala Stredná odborná škola obchodu a hotelových služieb zo Zvolena, čím obhájila víťazstvá z predchádzajúcich dvoch ročníkov  a odniesla si  hodnotné vecné ceny a poukaz na nákup zariadenia vo veľkoobchodnom stredisku METRO.

Kuchári a čašníci súťažili v rôznych disciplínach, ktoré im v praxi nesmú byť cudzie:

• Filetovanie pstruha
  • Tranžírovanie kurčaťa
  • Krájanie cibule
  • Krájanie zemiakov na brunoise
  • Krájanie póru na julienne
  • Príprava espressa a capuccina
  • Príprava - miešanie nealkoholického nápoja
  • Príprava reštaurácie, obsluha a servis zákazníkov

Zároveň bolo ich úlohou pripraviť, navariť dve hlavné jedlá a dezert pochádzajúci z regionálnej kuchyne.

Do finále 4. ročníka METRO HoReCa päťboja postúpili také školy ako napríklad Hotelová akadémia Prešov, Hotelová akadémia Žilina, Hotelová akadémia Holíč či SoŠ obchodu a hotelových služieb zo Zvolena či SoŠ obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom. Ich výkony hodnotila odborná porota pod vedením šéfkuchára spoločnosti METRO Vojta Artza. Ten odkazuje: „Mladým kuchárskym talentom srdečne gratulujeme a držíme im palce, aby sa im podarilo úspešne naštartovať svoju kariéru na poli gastronómie.“