METRO vlani vo veľkom investovalo do distribúcie

Bratislava 9. januára 2013
METRO má na Slovensku za sebou rok plný veľkých investícií a posúvania veľkoobchodného biznisu do novej éry. Predaj formou distribúcie tovaru priamo do prevádzok zákazníkov totiž spoločnosť dokázala medziročne zvýšiť o 40%.

Platforma KE

Budúcnosť  veľkoobchodného predaja leží v rozvoze tovaru zákazníkom. Jednoznačne to ukázal líder segmentu METRO Cash & Carry SR, pre ktorého sa rok 2013 niesol v duchu veľkého a veľmi úspešného rozvoja služby METRO Distribúcia. Predajniam METRO v Košiciach, Žiline, Nitre a Ivanke pri Dunaji tak po rozsiahlej prestavbe distribučných platforiem pribudlo spolu približne 650 m2 novej plochy na rozvoz tovaru.

Po pripočítaní zvolenskej platformy modernizovanej ešte v júni 2012 METRO za ostatného jeden a pol roka vybudovalo vyše 1500 m2 skladových priestorov a nakladacích rámp špeciálne pre rozvoz a svoje distribučné kapacity tak rozšírilo o 125%. (Najnovšia pobočka METRO v Devínskej Novej Vsi bola už pri výstavbe dimenzovaná na zvýšený dopyt po donáške tovaru.) Spoločnosť do rozvoja distribúcie investovala spolu 3 milióny eur a rozvoz tovaru v METRO aktuálne zamestnáva 150 ľudí.

„V službe METRO Distribúcia vidíme veľkú budúcnosť. Dynamicky rastúci delivery segment je jednou z našich priorít a zároveň cestou, ako byť k zákazníkom ešte bližšie,“ hovorí manažér pre distribúciu METRO Slavomír Smetanka. „Zákazníci oceňujú možnosť vybrať si z pohodlia svojej firmy čokoľvek z viac ako 33 000 položiek v našom sortimente a dostať tovar priamo k sebe vždy, keď ho potrebujú. Vedia pritom, že popri časovej úspore sa môžu absolútne spoľahnúť aj na prvotriednu čerstvosť a kvalitu dodaných produktov,“ dodáva.

Z rozvozových platforiem všetkých 6 slovenských predajní METRO vo Zvolene, Košiciach, Žiline, Nitre, Ivanke pri Dunaji a Devínskej Novej Vsi rozviezla flotila 38 áut METRO Distribúcie v roku 2013 viac ako 7,7 milióna balení tovaru. Službu na Slovensku aktuálne využíva viac ako tisíc zákazníkov, ich počet pritom stabilne rastie. Rozvozový predaj v predajniach METRO po celom Slovensku v uplynulom roku narástol o viac 40%.

Rozvoju tohto dynamického predajného kanála pomáha aj online predaj. Práve zákazníkom využívajúcim službu METRO Distribúcia veľkoobchod už dávnejšie sprístupnil nové riešenie na objednávanie tovaru – službu m-objednávka, ktorej systém je založený na princípe internetového obchodu. Na adrese www.m-objednavka.sk sa zákazník prihlási pomocou zákazníckeho čísla a hesla, vyberie si tovar z ponuky METRO, odošle objednávku a počká si na dovoz tovaru v štandardnom termíne. „Tento spôsob komunikácie si veľmi rýchlo získal veľkú obľubu zákazníkov. Až 70% obratu METRO Distribúcie generuje práve m-objednávka,“ dopĺňa S. Smetanka.

* * * * * *
METRO Cash & Carry má zastúpenie v 29 krajinách sveta s viac ako 750 veľkoobchodnými centrami typu cash&carry. Zamestnáva viac ako 120-tisíc ľudí a vo finančnom roku 2012/2013 dosiahlo tržby vo výške približne 31 miliárd eur (pro forma prepočet). METRO Cash & Carry je predajná divízia METRO GROUP, jednej z najväčších medzinárodných maloobchodných a veľkooobchodných spoločností. Vo finančnom roku 2012/2013 dosiahla skupina tržby vo výške približne 66 miliárd eur. Celkovo má viac ako 265-tisíc zamestnancov a prevádzkuje približne 2 200 predajných centier v 32 krajinách. Výkonnosť celej skupiny je založená na sile jej jednotlivých obchodných divízií, ktoré pôsobia nezávisle v rámci ich trhového segmentu: METRO/Makro Cash & Carry – medzinárodný líder v oblasti samoobslužných veľkoobchodných predajní, hypermarkety Real, Media Markt a Saturn – európska jednotka v oblasti maloobchodov so spotrebnou elektronikou, a obchodné domy Galeria Kaufhof. Viac informácií nájdete na www.metrogroup.de.

V Slovenskej republike patrí do siete METRO Cash & Carry SR šesť veľkoobchodných centier pre podnikateľov s predajnou plochou každého 7 500 m². Široká ponuka tovaru, prevádzková výkonnosť, vyspelá logistika a priame nákupy vo veľkých objemoch umožňujú spoločnosti METRO predávať tovar za najvýhodnejšie veľkoobchodné ceny. METRO sa na Slovensku orientuje predovšetkým na tri skupiny profesionálnych zákazníkov – na oblasť HoReCa, maloobchod a malé až stredné firmy, ktoré podporuje okrem širokej ponuky tovaru aj nadštandardnými službami na mieru. Viac na www.metro.sk alebo www.facebook.com/metro.sk.