Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Platforma ovocie & zelenina

Ovocie

PRI KONTROLE MUSÍME ZAPOJIŤ I ŠIESTY ZMYSEL


MAKRO/METRO má stopercentne najširší sortiment ovocia a zeleniny a ich kvalita sa prísne kontroluje na platforme Hortim v Brne.

Aké musí mať kontrolór znalosti?
Úplnému začiatočníkovi, hoci aj s červeným diplomom, bude trvať minimálne rok, kým si osvojí potrebné schopnosti a získa istotu v rozhodovaní. Ovocie i zelenina sa v priebehu sezóny menia, na začiatku vyzerajú inak než na konci a tento fakt je potrebné pri kontrole zohľadniť. Kolegovia sú na tom tak, že okolo nich letmo prejde paleta a oni už tušia, že niečo nie je v poriadku. Musíte zapojiť šiesty zmysel, to sa nedá naučiť.
 
Tovar kontrolujete podľa zákonných noriem, ktoré sme si sami ešte sprísnili. Prečo?
Pretože chceme, aby náš tovar bol ešte lepší. Navyše sme zaviedli prémiové značky HoReCa Select pre gastronomické prevádzky a Fine Life pre maloobchodníkov, u ktorých prebieha ešte prísnejšia kontrola, než je náš bežný štandard. Je to logické, iba konzistentnou vysokou kvalitou môžeme profilovať tieto značky ako prémiové. Objem objednávok rastie, a to je signál, že sa nám to darí.
Okrem prísnejších limitov však tovar posudzujeme i z hľadiska predajnosti, teda očami našich zákazníkov. Keď napríklad máme debničku, v ktorej sú iba mandarínky druhej akosti, vieme, že zákazník si ju nebude chcieť kúpiť. Musíme vedieť odhadnúť, ako dlho tovar vydrží, pretože zajtra si ho kúpi náš zákazník a až pozajtra konečný spotrebiteľ.

PRIEBEH KONTROLY KVALITY

Medzi siedmou hodinou rannou a druhou popoludňajšou sa na platforme striedajú kamióny s novými dodávkami. Každá dodávka prejde rukami kontrolného tímu, ktorý býva veľmi nekompromisný. Najprv sa zmeria teplota v aute, skontrolujú sa etikety a balenie, či je neporušené. Vykoná sa celková vizuálna kontrola dodávky. Kontrolóri z vybraných balení fyzicky kontrolujú každý jednotlivý kus. Potom prichádzajú na rad merania jednotlivých parametrov.


Kalibračné krúžky

kalibracni krouzky
Kalibračnými krúžkami sa meria veľkosť, čiže priečny priemer niektorých druhov ovocia a zeleniny, napríklad jabĺk, paradajok alebo paprík. Každý tovar má definovaný určitý kaliber (priemer) a celá dodávka ho musí spĺňať. Ak je kaliber nižší, rieši sa s nákupným oddelením reklamácia, prípadne zmena označenia.

Kontrola teploty

kontrola teploty
Špeciálny teplomer meria teplotu na povrchu pomocou snímača alebo priamo vnútri ovocia a zeleniny pomocou dlhej tenkej ihly. Zisťuje sa hlavne, či dodávka nie je premrznutá. Každý tovar má rôzne teplotné režimy na skladovanie, pri jablkách je to napríklad 10 – 13 °C. Na platforme sa nachádzajú dva sklady s odlišnou teplotou, v tom chladnejšom sa udržuje konštantná teplota 0 – 5 °C a slúži na krátkodobé uskladnenie všetkej ultrafresh zeleniny (šaláty, kaleráby, reďkovky atď.) a byliniek, okrem bazalky, ktorá by v chlade sčernela.

Obsah šťavy

obsah stavy
Kontrola množstva šťavy sa týka najmä citrusov (pomarančov, mandarínok). Zváži sa téglik, potom celý plod a po odšťavení na citrusovači samotná šťava. Od hodnoty sa odčíta hmotnosť téglika a hmotnosť celého kusa sa vydelí hmotnosťou šťavy. Takto získaný pomer sa porovná s danou normou.

Množstvo cukrov

mnozstvi cukru

Refraktometrom alias cukorničkou, ako na platforme prístroj prezývajú, sa zisťuje obsah cukrov. Z každej palety sa náhodne vyberie jeden plod a z neho sa vytlačí trocha šťavy na snímač prístroja, ktorý vypočíta stupeň cukornatosti plodu (stupnica Brix). Práve pri cukroch požadujeme vyššie hodnoty, pretože chceme zákazníkom dať to najlepšie. Najčastejšie sa cukry merajú pri citrusoch a melónoch.

Elektronický mikroskop

elektroni mikroskop
Mikroskop odhalí plesne a škodcov, ktoré sú voľným okom neidentifikovateľné. Skenerom sa nasníma povrch a v počítači sa objaví niekoľkonásobná zväčšenina. Hneď je zrejmé, o aký typ nedostatku ide. „Nedávno sme pri mandarínkach narazili na zvláštne bodky a až vďaka mikroskopu sme zistili, že sú napadnuté škodcom. Bez prístroja by sme sa dostali s dodávateľom do diskusie a reklamáciu by nemusel uznať. Prístroj sa nám osvedčil hlavne pri gaštanoch, pretože na nich je pleseň ťažko identifikovateľná.

Teplotný reťazec

Teplotný reťazec sa musí dodržiavať tak na platforme, ako aj v jednotlivých skladoch. Jeho narušením podlieha ovocie a zelenina veľmi rýchlo skaze. Nedodržanie teplotného reťazca počas transportu však nemáme šancu odhaliť. Typickým príkladom je brokolica. Príde dodávka vzhľadovo peknej brokolice. Po ceste však prešla teplom a po 24 hodinách úplne zožltne. To zistíme až v obchodoch a potom reklamujeme dodávateľovi. 

Záverečný report

Všetky zistenia sa zapisujú do objednávky. Vďaka novej aplikácii, ktorú sme si nechali vytvoriť na mieru, sa proces reportov veľmi zjednodušil, už ich nemusíme vyplňovať ručne. Aplikácia nám navyše umožní vygenerovať rôzne štatistiky, s ktorými potom môžeme ďalej pracovať. S nákupným oddelením riešime, ktoré dodávky sú v poriadku, ktoré vrátime alebo preberieme. Dodávateľ potom od nás dostane záverečný report, vrátane fotografií chýb, ktoré sme v jeho dodávke odhalili.