Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Tatársky biftek

Tatársky biftek

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 60 minut

Ingrediencie:

Tatársky biftek:

 
  • 1 500 g hovädzieho mäsa (flap US)
  • 250 g žĺtkov (10 ks)
  • 200 g plnotučnej horčice
  • 200 g jemného kečupu
  • 100 g žltej cibule
  • 1 g červeného tabasca

Worcesterské želé:

 
  • 100 ml worcestra
  • 20 g plátkovej želatíny

Soľné kryštály:

 
  • 50 g kamennej soli
  • 20 ml vody

Guľky z korenia:

 
  • 40 g mletej sladkej papriky
  • 20 g mletého čierneho korenia
  • 20 g drvenej rasce
  • 3× 8 ml vody

Na podávanie:

 
  • 1 000 g tmavého kváskového chleba
  • 300 g škvarenej masti
  • 10 g bieleného šalátu frisée
  • 10 g lístkov z červenej repy
  • 50 g cesnaku

Postup:

Príprava mäsa:

1. Mäso pripravujeme priamo na objednávku. Hovädzí flap pokrájame na menšie pruhy a postupne ho pomelieme.

2. Na zachovanie štruktúry mäso odoberáme z mlynčeka na kartu a rovno ho ukladáme na tanier.


Príprava želé:

1. Želatínu necháme napučať vo vode, potom ju vyberieme, jemne z nej vytlačíme vodu a rozpustíme ju v ohriatom worcestri.

2. Formu vyložíme potravinovou fóliou, nalejeme do nej tekutinu a necháme ju stuhnúť. Hmotu potom vyberieme z formy, fóliu odoberieme a želé nakrájame na pravidelné kocôčky s veľkosťou 1 cm.


Príprava guľôčok z korenia:

1. Každý druh korenia zmiešame zvlášť s uvedeným množstvom vody.

2. Nasadíme si jednorazové hygienické rukavice, aby sa zmes nelepila na ruky, a vytvoríme guľky s priemerom 1 cm.


Príprava soľných kryštálov:

1. Soľ zmiešame s uvedeným množstvom vody a vytvarujeme husté kašovité hrudky, ktoré pri servírovaní rozdrobíme na tanier.


Podávanie:

1. Na bridlicový tanier preložíme kartou čerstvo mleté mäso. Okolo mäsa rozmiestnime guľky z korenia a cukrárenským vreckom naaranžujeme horčicu a kečup zmiešaný s tabascom.

2. Do priestoru položíme soľné kryštály a kocôčku worcesterského želé. Žĺtok položíme na opačnú stranu než želé.

3. Tatársky biftek doplníme lístkami červenej repy a šalátom Frisée. Ako prílohu podávame na masti smažené chlebové hrianky s cesnakom.

Tip šéfkuchára: Nechajte hostí, nech si zmiešajú tatársky biftek sami – dobre potom uvidia kvalitu mäsa a vytvoria si pokrm podľa vlastnej chuti.

Gastro tip: Z hygienických dôvodov používame na prípravu tatárskeho bifteku radšej pasterizované žĺtky. Konzumácia surových žĺtkov je vzhľadom na možné ochorenie salmonelózou riziková.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina