Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Slimáky po burgundsky

Slimáky po burgundsky

Počet porcií: 8
Obtiažnosť: ★★★☆☆
Čas prípravy: 40 h

Ingrediencie:

 
  • 8 tuctov slimákov
  • 750 ml bieleho burgundského vína
  • 500 ml vínneho octu
  • 500 g hrubozrnnej soli
  • 200 g mrkvy
  • 100 g stonkového zeleru
  • 100 g cibule
  • zväzok bylín (tymian, bobkový list, petržlen)
  • 5 strúčkov cesnaku

Bylinkové maslo:

 
  • 800 g masla
  • 150 g šalotky
  • 100 g listov petržlenovej vňate
  • 4 strúčky cesnaku
  • 50 g strúhanky
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Príprava bylinkového masla:

1. Zmäknuté maslo zmiešame s nadrobno nasekanou šalotkou, petržlenovou vňaťou a cesnakom. Potom pridáme soľ, čierne mleté korenie a strúhanku a zmes uložíme do chladničky.

2. Bylinkové maslo vyberieme s dostatočným predstihom, aby stihlo zmäknúť.


Príprava slimákov:

1. Živé slimáky necháme 24 hodín hladovať, potom ich dôkladne opláchneme vodou a odstránime bielu zátku. Potom ich naložíme na 10 hodín do zmesi soli a octu, následne ich očistíme a varíme vo vriacej vode 30 minút.

2. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime čierne vnútornosti a znovu ich umyjeme. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spoločne s vínom, cibuľou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, soľou a čiernym korením.

3. Ulity umyjeme, očistíme všetky nečistoty a povaríme 30 minút vo vode.

4. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžičky ulity maslom uzavrieme.

5. Pečieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa v priebehu prípravy nesmie škvariť.


Gatro tip: O trochu jednoduchší variant predstavuje nákup predvarených slimákov, ktoré stačí spoločne s bylinkovým maslom vložiť do prázdnych ulít (kúpených alebo nazbieraných a dôkladne očistených) a následne zapiecť v rúre.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Víno

Víno