Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Zeleninový vývar s vaječnou zrazeninou

Zeleninový vývar s vaječnou zrazeninou

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 2 h

Ingrediencie:

Vývar:

 
  • 600 g mrkvy karotky (pranej)
  • 600 g zeleru (buľva)
  • 600 g koreňového petržlenu
  • 450 g póru
  • 600 g žltej cibule Horeca Select
  • 75 g masla 82 %
  • 1 g čierneho korenia – celé
  • 1 g nového korenia – celé
  • 1 g bobkového listu
  • 36 g kamennej soli
  • 75 g stuženého tuku

Zrazenina:

 
  • 280 g vajec
  • 150 g smotany 30 %
  • 10 g masla 82 %
  • 10 g kamennej soli
  • 0,5 g mletého muškátového kvetu
  • 50 g čerstvej petržlenovej vňate

Vložka do polievky:

 
  • 180 g karfiolu
  • 200 g póru
  • 200 g stonkového zeleru
  • 200 g mrkvy karotky (pranej)


Postup:

Príprava vývaru:

1. Očistenú, umytú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy a orestujeme ju na masle a tuku zľahka, kým nechytí farbu.

2. Orestovanú zeleninu zalejeme studenou vodou. Pridáme celé korenie a varíme pozvoľna asi 1 hodinu.

3. Penu, ktorá sa vytvára na povrchu, odstraňujeme pomocou naberačky.

Vývar:

1. Potom vývar vypneme a necháme usadiť možné kaly na dno a čiastočne necháme vychladnúť.

2. Následne ho precedíme cez jemný cedák pomocou naberačky alebo tak, aby sa obsah čo najmenej pohyboval a vývar sa nezakalil.

3. Vývar následne vychladíme a pozbierame prebytočný tuk.

4. Vývar je týmto pripravený na použitie.


Príprava vaječnej zrazeniny:

1. Vajcia poriadne rozmiešame so smotanou a precedíme, pridáme umytú a najemno nasekanú petržlenovú vňať, muškátový kvet, soľ a zmes nalejeme do dopredu maslom vymastenej plochej nádoby do výšky 1 cm.

2. Nádobu prikryjeme alobalom alebo potravinovou fóliou. Varíme ju potom v pare na 80 °C do stuhnutia asi 40 minút.

3. Ak nemáme parnú rúru, tak nádobu so zrazeninou prikryjeme fóliou, vložíme ju do nádoby s vodou a pečieme na 80 °C 40 minút do stuhnutia.

4. Keď je zrazenina stuhnutá (bude stále mäkká ako želatína), tak ju odklopíme a necháme vychladnúť.

5. Nožom ju potom nakrájame na menšie časti, ktoré sme schopní podobrať a presunúť na dosku na nakrájanie.

6. Krájame ju na 1 × 1 cm a uchovávame ju v chladničke, vždy prikrytú, aby neobschýnala.


Príprava zeleniny a servírovanie:

1. Očistenú umytú zeleninu nakrájame na menšie kusy a jednu po druhej ju povaríme vo vývare na zhryz od najtvrdšej po najmäkšiu.

2. Pripravenú zeleninu presunieme do nahriateho taniera spolu s vývarom a navrch polievky doplníme nakrájanou vaječnou zrazeninou.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina