Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Tomatové gaspacho

Tomatové gaspacho

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★☆☆☆☆
Čas prípravy: 20 min

Ingrediencie:

Polievka:

 
  • 1 500 g Paradajky datľové, čerstvé
  • 17 g Cesnak český
  • 600 g Paprika červená, čerstvá
  • 12 g Paprička Jalapeňo, sterilizovaná
  • 1000 g Uhorka šalátová
  • 140 g Cibuľa červená
  • 80 g Limetka (na šťavu)
  • 25 g Ocot balzamikový, svetlý
  • 50 g Džús paradajkový
  • 10 g Worchesterová omáčka
  • 1 g Rasca rímska, mletá
  • 4 g Horeca Select Korenie čierne, celé
  • 10 g Soľ morská
  • 50 g Olej olivový extra panenský

Vložka do polievky:

 
  • 30 g Horeca Select Bazalka čerstvá
  • 100 g Horeca Select Olivy čierne, sterilizované bez kôstiek
  • 50 g Olej olivový extra panenský
  • 300 g Chlieb slnečnicový, tmavý

Orientačná cena za porciu: cca 0,64 €

Postup:

Príprava polievky:

1. Uhorku olúpeme, vyberieme zrniečka a nakrájame na hrubé kocky. Paradajky umyjeme, šupku nakrojíme na povrchu do malého kríža, vložíme do vriacej vody asi na 10 sekúnd, potom ihneď preložíme do studenej vody s ľadom a následne olúpeme a vyjadrincujeme. Z jadrincov cez sitko vytlačíme čo najviac šťavy. Tú použijeme neskôr. Červenú cibuľu olúpeme a bez korienkov ju nakrájame najemno. Červenú papriku spolu s jalapeňo paprikou vyjadrincujeme. Do mixéra vložíme olúpané paradajky, cibuľu, cesnak, uhorky, papriky, limetkovú šťavu a dochutíme soľou, worchesterovou omáčkou, čerstvo namletým čiernym korením, rímskou rascou, balzamikovým octom, olivovým olejom a paradajkovou šťavou. Všetko vymixujeme na hrubé pyré. Potom polovicu objemu odoberieme a vymixujeme dohladka. Obe polovice následne zmiešame a polievku necháme v chladničke, najlepšie cez noc odležať, aby sa chute náležito spojili. Čierne olivy nakrájame na malé kocôčky. Listy bazalky otrháme a nakrájame tesne pred servírovaním. Pridávame ich navrch polievky ako vložku.


Príprava chlebového chipsu

1. Slnečnicový chlieb nakrájame na tenké plátky a upečieme v rúre na 180 °C do zlatistej farby.


Servírovanie:

1. Do sklenenej šálky nalejeme polievku, do stredu ktorej vložíme rezančeky bazalky s kocôčkami čiernych olív. Povrch polievky pokvapkáme olivovým olejom. Polievku doplníme chipsom z chleba.


Tipy kuchára:

Je mnoho podôb Gaspacho polievky, všetky sú veľmi osviežujúce. Najlepšie chutí počas horúcich letných dní. Polievku by sme mali servírovať nie príliš studenú, aby sa plne rozvinula jej chuť.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina