Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Špargľová polievka

Špargľová polievka

Počet porcií: 5
Obtiažnost: ★☆☆☆☆
Čas prípravy: až 30 min

Ingrediencie:

 
  • 650 g bielej špargle
  • 150 g zelenej špargle
  • 110 g šalotky
  • 60 g masla
  • 200 g zemiakov
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml 33% smotany
  • 1 údená lososová fileta
  • zväzok kôpru
  • soľ

Postup:

1. Po olúpaní odkrojíme zo špargle drevnaté konce a spolu so šupkami ich použijeme na prípravu vývaru.

2. Šalotku nakrájanú na drobné kocôčky orestujeme vo väčšom hrnci na masle (časť si necháme na zjemnenie hotovej polievky) a vsypeme zemiaky.

3. Bielu špargľu nakrájame na kocôčky a pridáme k zemiakom. Všetko orestujeme, zalejeme väčšou časťou vývaru a varíme domäkka.

4. Zelenú špargľu určenú na vloženie do polievky uvaríme v inom hrnci na zhryz. Kúsky zemiakov a špargle osolíme, rozmixujeme, podľa potreby nariedime trochou vývaru, zjemníme zvyšným maslom a smotanou, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním polievku napeníme mixérom.


Tipy:

  1. Pri varení špargle pridajte do vody okrem soli trochu cukru, koliesko citróna a kúsok masla – podčiarknete tým jej chuť. 
  2. Varená špargľa by nikdy nemala byť úplne mäkká, pripravujte ju vždy „na zhryz“.
  3. Špargľu určenú na neskoršie spracovanie po uvarení čo najrýchlejšie schlaďte v studenej vode – uchová si chrumkavosť a farbu.
  4. Hlavičky špargle majú najjemnejšiu chuť a dobre vyzerajú, používajú sa preto do šalátov a taktiež ako vložka do polievok a krémov.
  5. Šupky a odrezky nevyhadzujte, jedinečne sa hodia na prípravu zeleninových vývarov, rovnako ako voda, v ktorej sa špargľa varila.






Postup krok za krokom:

Špargľová polievka - krok 1

1. Po olúpaní odkrojíme zo špargle drevnaté konce a spolu so šupkami ich použijeme na prípravu vývaru.

Špargľová polievka - krok 2

2. Šalotku nakrájanú na drobné kocôčky orestujeme vo väčšom hrnci na masle (časť si necháme na zjemnenie hotovej polievky) a vsypeme zemiaky.

Špargľová polievka - krok 3

3. Bielu špargľu nakrájame na kocôčky a pridáme k zemiakom. Všetko orestujeme, zalejeme väčšou časťou vývaru a varíme domäkka.

Špargľová polievka - krok 4

4. Zelenú špargľu určenú na vloženie do polievky uvaríme v inom hrnci na zhryz. Kúsky zemiakov a špargle osolíme, rozmixujeme, podľa potreby nariedime trochou vývaru, zjemníme zvyšným maslom a smotanou, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Pred podávaním polievku napeníme mixérom.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina