Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Polievka z pečenej repy s foie gras

Polievka z pečenej repy s foie gras

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 90 min

Ingrediencie:

Polievka:

 
  • 1 000 g čerstvej červenej repy
  • 500 ml zeleninového vývaru vlastnej výroby
  • 150 ml olivového oleja extra virgin
  • 230 g šalotky
  • 120 g póru
  • 22 g jednostrúčikového cesnaku
  • 10 g morskej soli
  • 20 g proespumy
  • 5 g čerstvej čili papričky

Foie gras:

 
  • 250 g kačacích foie gras
  • 100 ml červeného portského vína
  • 50 g slivkového lekváru
  • 50 g briošky
  • morská soľ
  • celé čierne korenie

Orientačná cena za porciu: cca 0,98 €

Postup:

Príprava polievky:

1. Olúpanú repu, šalotku, čili papričku, cesnak a pór nakrájame na plátky a premiešame s korením a olivovým olejom.

2. Prikryté alobalom upečieme v rúre na 180 °C domäkka.

3. Zeleninovú zmes premiestnime do mixéra a rozmixujeme dohladka.

4. Potom ju vložíme do hrnca a vmiešaním teplého zeleninového vývaru upravíme konzistenciu.

5. Polievku ochutíme cukrom a soľou a krátko povaríme.


Príprava foie gras:

1. Pečeň vcelku namočíme do vody s teplotou cca 30 °C. Hneď ako zmäkne do takmer kašovitej konzistencie, vyberieme ju a položíme hladkou časťou na pracovný stôl.

2. Obe časti pečene opatrne na povrchu zrežeme. Uchopíme viditeľné hrubé žilky spájajúce časti pečene a postupne ich vytiahneme. Postupujeme systematicky od najhrubších po najtenšie. Pečeň tým málinko narušíme, ale po zatuhnutí sa zase spojí.

3. Po vyčistení pečeň nasolíme, priklopíme odrezanou časťou (taktiež vyčistenou) a vložíme do chladničky na zatuhnutie.

4. Po vychladení pečeň pokrájame na kocky a naložíme do portského vína asi na 12 hodín. Potom ju osušíme, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, vytvarujeme do závitka s priemerom 4 cm a pomocou potravinovej fólie zatiahneme.

5. Plát briošky zrežeme do obdĺžnika a opečieme pod salamandrom alebo na panvici z jednej strany dozlatista.

6. Vychladnutú briošku potrieme rozmiešaným lekvárom, pomocou potravinovej fólie do nej zabalíme pečeň a necháme v chladničke stuhnúť.


Podávanie:

1. Polievku ohrejeme a vymixujeme spolu s vychladenými kocôčkami masla a proespumou. Z pečene odkrájame asi 2 cm vysoké plátky.

2. Vymixovanú, napenenú polievku servírujeme v špeciálnom tanieri. Do stredu polievky vložíme pečeňové plátky a podávame.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina