Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Poctivý vývar

Poctivý vývar

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 5 hod

Ingrediencie:

 
  • 1 200 g chladeného kurčaťa
  • 2,5 l vody
  • 20 g soli
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 250 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 80 g cibule
  • 10 g petržlenovej vňate
  • 1 bobkový list

Vložka do polievky:

 
  • 100 g mrkvy
  • 50 g zeleru (bulva)
  • 50 g masla 82 %



Postup:

1. Kurča umyjeme a naporciujeme: najskôr pozdľžne rozpolíme a potom oddelíme krídla a stehná.

2. Všetky časti kurčaťa vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.

3. Rýchlo zavaríme a pomocou naberačky odstránime z hladiny penu, ktorú vytvorili zrazené bielkoviny.

4. Znížime príkon tepla, pridáme soľ, korenie, bobkový list, nahrubo nakrájanú zeleninu s cibuľou a vňate. (Na vylepšenie chuti a farby vývaru môžeme koreňovú zeleninu najprv zľahka orestovať na masle.) Zhruba hodinu pozvoľna varíme tzv. ťahaním, keď je teplota tekutiny tesne pod bodom varu.

5. Po čiastočnom vychladnutí precedíme hotový vývar cez plátno a prípadne dochutíme solou.

6. Zeleninu na vložku nakrájame na rezance a orestujeme na masle domäkka. Mäso z kurcata pokrájame na hrubšie rezance a petržlenovú vňať nasekáme najemno.

7. Mäso z kurčaťa a orestovanú zeleninu vložíme do taniera, zalejeme horúcim vývarom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame. Ako vložku môžeme použiť aj varené vlasové rezance.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina