Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Hovädzie consommé

Hovädzie consommé

Počet porcií: 8-10 (3 litre)
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 5 h

Ingrediencie:

Na vývar:

 
  • 1 500 g hovädzích kostí
  • 750 g hovädzieho na polievku
  • 6 l studenej vody
  • 2 cibule, najlepšie španielske
  • 150 g zeleru
  • 150 g mrkvy
  • 1 zväzok petržlenových stoniek
  • 1 hlavičky cesnaku
  • 1 pór
  • 2 huby
  • 2 bobkové listy
  • 6 ks klinčekov
  • 1 polievková lyžica mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli
  • štipka cukru

Na prečisťujúcu zmes:

 
  • 1000 g chudého hovädzieho
  • 150 g mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 1 pór
  • 4 vaječné bielky
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup:

1. Hovädzie kosti najprv 20 minút pečieme v rúre predhriatej na 180 °C.

2. Rozpolené cibule položíme na panvicu reznou plochou dole a dobre ich opečieme.

3. Kosti a hovädzie mäso na polievku vložíme do polovice studenej vody spolu s cesnakom a cibuľou.

4. Vodu osolíme, pridáme štipku cukru a privedieme do varu. Necháme dve hodiny variť na miernom ohni a priebežne zbierame penu.

5. Zeleninu a huby nakrájame na kúsky s veľkosťou vlašského orechu a vložíme ich do vývaru. Dolejeme studenou vodou a pridáme korenie.

6. Mierne povaríme bez pokrievky pri strednej teplote asi 4 – 8 hodín a z povrchu priebežne zbierame kalnú hmotu.

7. Vyberieme mäso, vývar precedíme, necháme ho vychladnúť a potom zoberieme prebytočný tuk.

8. Mäso a zeleninu určené na prečistenie vývaru zomelieme.

9. Zľahka ušľaháme bielka, aby sme zvýšili ich objem, a dobre ich vmiešame do zomletého mäsa a zeleniny.

10. Prečisťujúcu zmes pridáme do studeného vývaru a premiešame. Zmes pomaly privedieme do varu.

11. Varíme 90 – 120 minút, než všetky nečistoty vyplávajú na povrch. Z času na čas opatrne zoškrabujeme dno hrnca a zbierame nečistoty, aby sme zabránili pripaľovaniu.

12. Hotové consommé necháme vychladnúť a potom ho precedíme cez jemné plátno.


Postup krok za krokom:

Hovädzie consommé - krok 1

Hovädzie kosti najprv 20 minút pečieme v rúre predhriatej na 180 °C.

Hovädzie consommé - krok 2

Rozpolené cibule položíme na panvicu reznou plochou dole a dobre ich opečieme.

Hovädzie consommé - krok 3

Kosti a hovädzie mäso na polievku vložíme do polovice studenej vody spolu s cesnakom a cibuľou.

Hovädzie consommé - krok 4

Vodu osolíme, pridáme štipku cukru a privedieme do varu. Necháme dve hodiny variť na miernom ohni a priebežne zbierame penu.

Hovädzie consommé - krok 5

Zeleninu a huby nakrájame na kúsky s veľkosťou vlašského orechu a vložíme ich do vývaru. Dolejeme studenou vodou a pridáme korenie.

Hovädzie consommé - krok 6

Mierne povaríme bez pokrievky pri strednej teplote asi 4 – 8 hodín a z povrchu priebežne zbierame kalnú hmotu.

Hovädzie consommé - krok 7

Vyberieme mäso, vývar precedíme, necháme ho vychladnúť a potom zoberieme prebytočný tuk.

Hovädzie consommé - krok 8

Mäso a zeleninu určené na prečistenie vývaru zomelieme.

Hovädzie consommé - krok 9

Zľahka ušľaháme bielka, aby sme zvýšili ich objem, a dobre ich vmiešame do zomletého mäsa a zeleniny.

Hovädzie consommé - krok 10

Prečisťujúcu zmes pridáme do studeného vývaru a premiešame. Zmes pomaly privedieme do varu.

Hovädzie consommé - krok 11

Varíme 90 – 120 minút, než všetky nečistoty vyplávajú na povrch. Z času na čas opatrne zoškrabujeme dno hrnca a zbierame nečistoty, aby sme zabránili pripaľovaniu.

Hovädzie consommé - krok 12

Hotové consommé necháme vychladnúť a potom ho precedíme cez jemné plátno.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina