Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Žitný kvások

Domáci chlieb
Počet porcií: 1
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 4 dni

Ingrediencie:

 
  • 500 g žitnej muky
  • 800 ml vody

Postup:

1. V miske dôkladne premiešame 100 g múky a 200 ml vody.

2. Nádobu zakryjeme kuchynskou fóliou a na niekoľkých miestach ju prepichneme. Necháme 12 hodín odpočívať pri 20 °C, premiešame a znovu uložíme.

3. Po ďalších 12 hodinách vmiešame 100 g múky a 200 ml vody – tento postup zopakujeme ešte trikrát. V poslednej fáze pridáme iba 100 g múky, vodu vynecháme.

4. Pripravený kvá- sok použijeme v potrebnom množstve na prípravu chleba, zvyšok uložíme do vymytého pohára, voľne uzavrieme, aby mohol dýchať, a uložíme ho do chladničky na neskoršie použitie. Zhruba raz týždenne „oživíme“ kvások pridaním múky a vody.


Žitný kvások - krok 1

1. V miske dôkladne premiešame 100 g múky a 200 ml vody.

Žitný kvások - krok 2

2. Nádobu zakryjeme kuchynskou fóliou a na niekoľkých miestach ju prepichneme. Necháme 12 hodín odpočívať pri 20 °C, premiešame a znovu uložíme.

Žitný kvások - krok 3

3. Po ďalších 12 hodinách vmiešame 100 g múky a 200 ml vody – tento postup zopakujeme ešte trikrát. V poslednej fáze pridáme iba 100 g múky, vodu vynecháme.

Žitný kvások - krok 4

4. Pripravený kvá- sok použijeme v potrebnom množstve na prípravu chleba, zvyšok uložíme do vymytého pohára, voľne uzavrieme, aby mohol dýchať, a uložíme ho do chladničky na neskoršie použitie. Zhruba raz týždenne „oživíme“ kvások pridaním múky a vody.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ostatní sortiment

Ďalší sortiment