Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Zemiaková knedlička s rožkom

Zemiaková knedlička s rožkom

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 60 minut

Ingrediencie:

 
  • 1 700 g zemiakov (varný typ B)
  • 450 g jemnej krupičky
  • 150 g pečiva
  • 2 vajcia (100 g)
  • 70 g masla
  • 20 g soli

Postup:

1. Deň dopredu uvaríme zemiaky v šupke a ešte teplé ich olúpeme.

2. Staršie rožky nakrájame na kocôčky s veľkosťou 1,5 cm, vložíme ich na plech s papierom na pečenie a bez tuku ich opečieme do zlatistej farby pri teplote 175 °C.

3. Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, nasypeme na ne krupičku, prstami roztlačíme hrudky a premiesime. Pridáme vajcia, soľ, pečivo a zmes opatrne premiešame (netlačíme) – cesto by sa malo mierne drobiť.

4. Hmotu rozdelíme na dieliky s hmotnosťou 70 g, ktoré spracujeme na pevné cesto a vytvarujeme z nich gule. Knedličky je nutné dobre „dotiahnuť“, aby uprostred nevznikol vzduchový otvor a pri krájaní sa nerozpadali.

5. Pripravené gule varíme v osolenej vode približne 20 minút a po vybratí ich pretrieme rukou namočenou v studenej vode, aby zostali hladké. Na záver každú knedličku potrieme rozpusteným maslom.

Gastro tip: Zemiaky treba strúhať ručne – krájací stroj by z nich vytvoril mazľavú hmotu.


Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinářská inspirace, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina