Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Syrové suflé

Syrové suflé

Počet porcií: 4
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 50 min

Ingrediencie:

 
  • 120 g nastrúhaného syra Gouda
  • 4 polievkové lyžice smotany
  • 5 vajec
  • ¼ l mlieka
  • 60 g masla
  • 30 g pšeničnej múky
  • muškátový oriešok
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup:

1. Najskôr v hrnci rozpustíme maslo a lyžicou pridáme múku. Necháme zmes 2 – 3 minúty povariť na miernom plameni.

2. Za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko. Zmes musíme neustále miešať, pokým nebude úplne hladká.

3. Potom pridáme trochu jedlej morskej soli, čierne mleté korenie a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a necháme omáčku ďalších 15 minút variť. Občas ju zamiešame, aby sa nepripálila.

4. Potom pridáme smotanu a vymiešame hladkú zmes metličkou na šľahanie. Náš tip: Metličkou na šľahanie chodíme po dne hrnca, aby sa k nemu nič neprichytilo.

5. Oddelíme vaječný bielok od žĺtkov. Žĺtky zamiešame do zmesi na suflé. Potom do zmesi pridáme nastrúhaný syr. Hneď ako sa syr rozpustí, zložíme hrniec z platne.

6. Teraz vyšľaháme vaječný bielok do peny a pridáme ho do teplej syrovej zmesi. Náš tip: Pri šľahaní pridajte štipku soli, vďaka tomu sa vaječný bielok lepšie našľahá.

7. Kým bude možné zmes vložiť do rúry, musíme formu na suflé vymazať maslom. Potom do formy nalejeme syrovú zmes. Mala by dosahovať asi do dvoch tretín formy.

8. Syrové suflé dáme do hlbokého plechu na pečenie naplneného vodou. Potom ho necháme asi 20 minút piecť v rúre predhriatej na 200 °C. Dôležité: Nikdy neotvárajte dvierka rúry, keď sa suflé pripravuje, inak vám spadne.

9. Že je suflé hotové, poznáme podľa toho, že bude mať svetlohnedú kôrku. Podávame ho napríklad s listovým šalátom, ako prílohu k mäsu či hydine, ale taktiež ako dezert.



Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Syry v METRO

Syry v METRO