Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Jelenia fašírka so zemiakovou kašou

Jelenia fašírka

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 1 hod 40 min

Ingrediencie:

Mleté mäso:

 
  • 750 g jelenie plece
  • 250 g Horeca Select bravčový bok
  • 50 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 30 g soľ kamenná
  • 20 g cesnak čerstvý
  • 1 g Horeca Select korenie čierne, mleté
  • 2 g Horeca Select majorán čerstvý
  • 40 g Aro vajcia
  • 60 g strúhanka
  • 30 g múka hladká
  • 100 g mlieko 1,5 %

Na obalenie:

 
  • 100 g múka hladká
  • 80 g Aro vajcia
  • 200 g Aro mlieko 1,5 %
  • 250 g strúhanka

Na vyprážanie:

 
  • 30 g olej slnečnicový

Zemiaková kaša:

 
  • 2 000 g Horeca Select zemiaky varný typ C
  • 30 g soľ kamenná
  • 500 g Aro mlieko 1,5 %
  • 100 g maslo 82 %

Doplnok:

 
  • 5 g Horeca Select hladkolistý petržlen
  • 500 g uhorka sterilizovaná


 Cena za porciu:
1,03 €

Príprava:

Príprava mletého mäsa (asi 30 minút):

1. Jelení orez a bok zomelieme oddelene v mäsovom mlynčeku s jemnými otvormi.

2. Jelení orez dáme do kotlíka, pridáme mlieko a vymiešame ho štítom v univerzálnom stroji na rýchlosť 2, kým nám mäso nepojme do seba všetku tekutinu. Vznikne nám lepivý prát, ku ktorej pridáme mletý bok, korenie, vajce, múku, soľ a najemno nakrájanú olúpanú cibuľu.

3. Hmotu znovu starostlivo premiešame.

4. Kúsok mäsa oddelíme a opečieme ho na panvici.

5. Degustáciou sa uistíme, že je mäso dobre ochutené, a môžeme ho rozvážiť po 130 g. Z každého kúska mäsa najskôr zľahka v studenej vode namočenými rukami vytvarujeme guľu, ktorú dotvarujeme do tvaru fašírky. Okraje musia byť hladké, tvar pravidelný.


Obaľovanie (asi 10 minút):

1. Pripravíme si trojobal, čo je jednoducho hladká múka, rozšľahané vajcia s mliekom jemne ochutené soľou a preosiata jemná strúhanka.

2. Najskôr fašírku obalíme v hladkej múke, potom prebytočnú múku poklepom odstránime, vložíme ju do vajec, v ktorých ju obrátime, aby vajcia pokryli celý povrch.

3. Nakoniec fašírku obalíme v strúhanke.

4. Obalené fašírky ukladáme na papier na pečenie tak, aby sa nezlomili alebo inak nepoškodili.

5. To potom spôsobí nasiaknutie tuku pri vyprážaní.


Príprava kaše (asi 45 minút):

1. Ošúpané zemiaky nakrájame na rovnaké kusy a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode alebo v dierovanej gastronádobe v konvektomate.

2. Vodu ochutíme soľou.

3. Po uvarení vodu scedíme a horúce zemiaky prelisujeme do kotlíka.

4. Vložíme ho do univerzálneho stroja, pridáme časť horúceho mlieka a metlou na rýchlosť 1, následne 2, kašu vymiešame. Mlieko pridávame postupne.

5. Nakoniec vmiešame časť masla, ktoré nám kašu zjemnia.

6. Zvyšné maslo rozpustíme a použijeme pri servírovaní.


Vyprážanie fašírky (asi 15 minút):

1. Smažíme v dobre nahriatom oleji na 160 °C. Fašírka je ponorená.

2. Po vybratí ju necháme odkvapkať v smažiacom koši (ak smažíme vo fritéze) alebo na papierovej utierke.

3. Smažíme pomaly, aby bolo presmažené aj vnútro.

4. Ak máme pochybnosti, dopečieme ju v konvektomate na 150 °C asi 10 minút.


Servírovanie:

1. Na teplý tanier k ľavej strane dáme zemiakovú kašu, k pravej strane dozlatista vypraženú fašírku.

2. Pokrm doplníme vetvičkou hladkolistého petržlenu.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina