Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Dusené muflonie stehno so šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami

Dusené muflonie stehno so šípkovou omáčkou a krupicovými knedličkami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 3 hodiny

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 500 g muflonieho stehna
  • 150 g slaniny bez kože
  • 20 g soli
  • 100 g škvarenej bravčovej masti

Krupicové knedličky:

 
  • 500 g jemnej krupice
  • 1 000 ml polotučného mlieka
  • 100 g masla (82%)
  • 14 g soli
  • 150 g pasterizovaných žĺtkov
  • 50 g vajec
  • 0,5 g mletého muškátového kvetu
  • 100 g masla

Omáčka:

 
  • 90 g slaniny bez kože
  • 150 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 100 g petržlenu
  • 1 g celého čierneho korenia
  • 1 g bobkového listu
  • 1 g celého nového korenia
  • 50 g citrónov
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 250 g šípkového džemu
  • 20 g soli
  • 30 g trstinového cukru
  • 75 g žltej cibule
  • 100 g mrazených brusníc
  • 15 g čerstvého tymianu
  • 1 000 ml zverinového vývaru vlastnej výroby

Maslová zápražka:

 
  • 100 g hladkej múky
  • 80 g masla (82 %)


 Cena za porciu:
cca 2,60 eura

Postup:

Príprava mäsa:

1. Slaninu nakrájame na kúsky hrubé 5 mm a dlhé 5 cm a vložíme do chladničky.

2. Mäso odblaníme, rozkrojíme ve smere vlákna na diely s priemerom 7 cm a prešpikujeme slaninou.

3. Jednotlivé diely sdrezírujeme povrázkom, aby mäso lepšie držalo tvar, a potom ho opečieme na masti zo všetkých strán.

4. Mäso vyberieme a na výpeku ďalej pripravujeme základ na omáčku.


Príprava omáčky:

1. Nové korenie, celé korenie a bobkový list zalejeme vodou. 5 minút povaríme, stiahneme z ohňa a necháme korenie vylúhovať.

2. Slaninu nakrájame na kocky a rozpustíme ju vo výpeku z mäsa.

3. Pridáme plátky koreňovej zeleniny a zľahka ich opečieme.

4. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a všetko ďalej restujeme do hnedastej farby.

5. Zalejeme vývarom, pridáme odvar z korenia, červené víno, brusnice, šípkový džem, citrónovú šťavu, soľ a cukor.

6. Potom do základu vložíme mäso a dusíme domäkka asi 90 minút.

7. Mäso vyberieme, necháme ho vychladnúť a opatrne odstránime povrázok.

8. Základ rozmixujeme dohladka, zahustíme maslovou zápražkou, zalejeme vývarom, prevaríme cca 10 minút a precedíme.

9. Správne pripravená omáčka je lesklá a má husto tečúcu konzistenciu.


Príprava knedličiek:

1. Najskôr pripravíme odpaľované cesto.

2. Mlieko s maslom privedieme k varu a ochutíme muškátovým kvetom a soľou.

3. Postupne do mlieka vmiešavame krupicu.

4. Vzniknuté cesto miešame v hrnci na miernom teple a restujeme, kým sa neprestane lepiť na varešku a steny hrnca.

5. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame žĺtky a vajcia.

6. Potom vytvarujeme pravidelné knedličky asi 7 cm dlhé, ktoré varíme v pare na vymastenej dierovanej gastronádobe zhruba 5 minút.

7. Ihneď po uvarení ich potrieme rozpusteným maslom a vychladíme.


Podávanie:

1. Na ľavú stranu teplého taniera umiestnime naparené knedličky, na stred nalejeme porciu teplej omáčky a do nej preložíme teplé rezy mäsa.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina