Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Zaúdený pstruh s houbovou smaženicou a zamiakovými placičkami

Zaudený pstruh

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 70 minut

Ingrediencie:

Pstruh:

 
  • 240 g Pstruh celý, pitvaný
  • 5 g Soľ morská Maldon
  • 1600 g Huby lesné, čerstvé
  • 200 g Horeca Select Cibuľa žltá
  • 0,5 g Horeca Select Rasca mletá
  • 0,5 g Horeca Select Korenie čierne, celé
  • 250 g Vajcia
  • 50 g Olej slnečnicový

Zemiakové placky:

 
  • 1000 g Horeca Select Zemiaky, varný typ B
  • 150 g Múka polohrubá
  • 150 g Múka hladká
  • 100 g Vajcia
  • 5 g Soľ kamenná
  • 200 g Horeca Select Masť bravčová, škvarená
  • 3 g Horeca Select Pažítka čerstvá

Orientačná cena za porciu: cca 3,91 €

Postup:

Príprava pstruha (cca 15 minút):

1. Z pstruha pripravíme filety, tie vykostíme a prekrojíme na polovicu. Na panvicu nasypeme trochu pilín, do panvice vložíme parák potretý olejom, na parák dáme pripravené filety a prikryjeme pokrievkou. 

2. Takto sme si pripravili provizórnu udiareň. Panvicu na miernom teple začneme zahrievať, a akonáhle ucítime vôňu pilín, údime asi 3 minúty. Potom filety vyberieme, potrieme zľahka olivovým olejom a osolíme morskou soľou. 

3. Ihneď servírujeme (fileta musí zostať šťavnatá).

Príprava placiek (cca 45 minút):

1. Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme deň vopred v šupke. Ešte teplé zemiaky olúpeme. Druhý deň ich na jemnom strúhadle nastrúhame do misy a nasypeme na ne múku. Zemiaky s múkou jemne zamiešame tak, aby zemiaky s múkou vytvorili sypkú zmes bez kusov zlepených zamiakov. Potom pridáme vajcia a soľ. 

2. Opäť opatrne zmes premiešame (nemačkáme). Časť sypkého cesta oddelíme a až teraz krátko prepracujeme. Cesto trochu zvlhne a spojí sa. Z cesta valčekom vyváľame placku hrúbky 0,5 cm a tvorítkom vypichujeme placky. Placky opekáme na malom množstve masti do hnedastej farby. 

3. Pred podávaním ich ešte raz môžeme potrieť rozpustenou masťou.

Príprava smaženice (cca 8 minút):

1. Očistené huby nakrájame na hrubé kusy. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju pozvoľna domäkka na oleji. 

2. Pridáme huby, soľ, čierne korenie, rascu a opäť orestujeme. Potom mierne podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Všetku vodu z húb odvaríme a až potom pridáme vajcia, ktoré nám smaženicu zahustia. Smaženica nesmie byť vysušená.

Servírovanie:

Na nahriaty tanier narovnáme upečené placky, vedľa nich priložíme smaženicu a doplníme čerstvo zaúdeným fi letom z pstruha a pažítkou.


Tipy kuchára:

1. Ak spracovávame zemiakové cesto príliš dlho, redne, lebo z neho vytláčame vodu obsiahnutú v zemiakoch. Chyba sa nedá napraviť.
2.
Na smaženicu môžeme použiť aj zmesi húb, ale dobré je vždy uviesť v jedálnom lístku, z akých húb je smaženica pripravená.
3. Pstruha je treba mať kompletne vykosteného.
4. Pre provizórnu udiareň používame drevené „Whiski“ piliny/štiepky, ktoré sú špeciálne určené k tomuto druhuprípravy. Na zaúdenie 10 porcií je potreba cca 200 g.

Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ryby a morské plody

Ryby a plody mora