Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečený kapor s čiernou omáčkou a mrkvovými knedličkami

Pečený kapor s čiernou omáčkou a mrkvovými knedličkami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 2 hod

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 500 g kapor (polovice)
  • 10 g soľ kamenná
  • 70 g olej rastlinný

Omáčka:

 
  • 150 g slanina bez kože
  • 300 g mrkva
  • 250 g zeler buľva
  • 250 g petržlen koreňový
  • 150 g cibuľa žltá
  • 0,1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select korenie čierne, celé
  • 1 g Horeca Select nové korenie, celé
  • 30 g Aro cukor kryštál
  • 80 g citrón (na šťavu)
  • 150 g lekvár slivkový bez jabľk
  • 250 g víno červené, suché
  • 100 g Aro brusnicový kompót
  • 1000 g kurací vývar (vlastná výroba)
  • 15 g soľ kamenná

Knedľa:

 
  • 500 g vajcia
  • 800 g žemľa
  • 100 g múka hrubá
  • 300 g mrkva
  • 20 g petržlen listový
  • 0,1 g muškátový oriešok
  • 8 g soľ kamenná
  • 40 g olej rastlinný
  • 10 g Horeca Select trebuľka čerstvá

Orientačná cena za porciu: 1,55 €

Pracovný postup:

Príprava kapra (cca 30 minút):

1. Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín za použitia lyžice alebo škrabky na ryby. Postupujeme od chvosta k hlave proti rastu šupín.

2. Rybu umyjeme, osušíme a nakrájame pozdĺž rebrových kostí na porcie.

3. Kožu na povrchu ľahko nakrojíme, v smere rebrových kostí, mäso sa tým nebude krútiť a lepšie sa prepečie.

4. Porcie zo všetkých strán osolíme, posypeme rascou a opečieme na dobre rozohriatej panvici a malom množstve oleja (kožou dole).

5. Po krátkom zapečení kože stlmíme príkon tepla a pozvoľna ju prepekáme dochrumkava.

6. Počas tepelnej úpravy rybu neotáčame.

7. Vysoké porcie kapra je potreba ešte dopekať v rúre na 150 °C cca 5 minút.


Príprava omáčky (cca 90 minút):

1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.

2. Z korenín si pripravíme odvar a necháme ho vylúhovať.

3. Na kocky nakrájanú slaninu si v hrnci vytavíme, vložíme koreňovú zeleninu a orestujeme ju.

4. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.

5. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, soľ, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót, zalejeme vývarom a dusíme, kým nie je zelenina mäkká.

6. Dolejeme zvyšok vína a omáčku prepasírujeme cez sitko.


Príprava knedlí (cca 60 minút):

1. Hrnčeky vymastíme olejom a obrátime hore dnom (prebytočný olej odkvapká).

2. Mrkvu uvaríme domäkka a rozmixujeme.

3. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky.

4. Žĺtky ochutíme muškátovým orieškom, vyšľaháme do peny a zmiešame s rozmixovanou mrkvou.

5. Do bielkov pridáme soľ a ušľaháme z nich pevný sneh.

6. Žĺtky spojíme s bielkami jednoduchým obracaním metličky a opatrne zapracujeme aj hrubú múku.

7.Vzniknutú hmotu krátko a ľahko zmiešame s olúpaným, na kocky nakrájaným pečivom a petržlenovou vňaťou.

8. Hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme alobalom.

9. Varíme v pare pri teplote 100 °C asi 40 min.

10. Po uvarení knedlíky necháme čiastočne vychladnúť a vyklopíme ich.


Servírovanie:

1. Na ľavú stranu predhriateho taniera položíme prekrojené, naparené knedle.

2. Z pravej strany o ne oprieme porciu opečeného kapra a podlejeme čiernou omáčkou.

3. Hotový pokrm doplníme vetvičkou trebuľky.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ryby a plody mora

Ryby a plody mora