Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Slimáky po burgundsky

Slimáky

Počet porcií: 8
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 4 hod. 30 min.

Ingrediencie:

 
  • 8 tuctov slimákov
  • 500 g hrubozrnnej soli
  • 500 ml vínneho octu
  • 750 ml bieleho burgundského vína
  • 100 g cibule
  • 200 g mrkvy
  • 100 stopkového zeleru
  • zväzok bylín (tymian, bobkový list, petržlenová vnat)
  • 5 strúcikov cesnaku

Na bylinkové maslo:

 
  • 800 g masla
  • 100 g petržlenovej vnate
  • 150 g šalotky
  • 4 strúciky cesnaku
  • strúhanka
  • sol, cierne korenie
  • 50 g strúhanky

Postup:

Príprava bylinkového masla:

1. Zmäknuté maslo zmiešame s nadrobno nasekanou šalotkou, petržlenovou vnatou a cesnakom.

2. Pridáme sol, korenie a strúhanku a potom zmes uložíme do chladnicky.

3. Bylinkové maslo vyberieme s dostatocným predstihom, aby zmäklo a dobre sa plnilo do ulít.

Príprava slimákov:

1. Živé slimáky necháme 24 hodín hladovat, potom ich dôkladne opláchneme vodou a odstránime bielu zátku.

2. Naložíme ich do zmesi soli a octu na 10 hodín, následne ich ocistíme a varíme vo vriacej vode 30 minút.

3. Slimáky vyberieme z ulít, odstránime cierne vnútornosti a znovu ich umyjeme.

4. Potom ich zhruba 3 hodiny varíme spolu s vínom, cibulou, mrkvou, zelerom, bylinkami, cesnakom, solou a korením.

5. Ulity umyjeme, ocistíme všetky necistoty a povaríme 30 minút vo vode.

6. Vychladnuté ulity vytrieme zmäknutým bylinkovým maslom, dovnútra vložíme varené slimáky a pomocou malej lyžicky ulity maslom uzavrieme.

7. Pecieme v rúre predhriatej na 150 °C približne 25 minút – maslo sa pocas prípravy nesmie škvarit.

GASTRO TIP:

1. Ovela jednoduchší variant predstavuje nákup predvarených slimákov, ktoré stací spolocne s bylinkovým maslom vložit do prázdnych ulít (kúpených alebo nazbieraných a dôkladne ocistených) a následne zapiect v rúre.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ryby a plody mora

Plody mora