Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Šafranové rizoto so severským homárom a morskými plodmi

Šafranové rizoto so severským homárom a morskými plodmi

Počet porcií: 4
Obtiažnosť: ★★★☆☆
Čas prípravy: 40 minut

Ingrediencie:

 
  • 350 g ryže Carnaroli
  • 400 g severského homára
  • 250 ml číreho kuracieho vývaru
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 100 g paradajok
  • 100 g sláviek Jumbo
  • 80 g mušlí Vongole
  • 90 g masla
  • 60 g šalotky
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 g listovej zeleniny
  • 7 g soli
  • 0,5 g šafranu

Postup:

1. Severského homára môžeme pripravovať v celku alebo ho olúpeme. Vždy však musíme vybrať črievko. Slávky a mušle dôkladne prepláchneme vo vode (niekoľkokrát ju vymeníme), aby sme odplavili piesok.

2. Ryžu prepláchneme vodou a necháme v cedidle odkvapkať. Šafran namočíme v troške vlažnej vody. Olúpanú šalotku nakrájame nadrobno a orestujeme ju krátko na olivovom oleji len tak, aby zosklovatela.

3. Vsypeme ryžu, zamiešame a opäť orestujeme. Potom ryžu zalejeme bielym vínom a následne vriacim kuracím vývarom. Pridáme vodu s namočeným šafranom a dochutíme soľou.

4. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 20 minút. Potom pridáme homára, mušle, slávky a už len krátko povaríme. Ryža musí byť zmäknutá a na povrchu s povlakom.

5. Tesne pred koncom tepelnej úpravy pridáme na kocôčky nakrájané olúpané paradajky (tie sme si najskôr sparili vo vriacej vode a olúpali).

6. Pevné (vychladené) kúsky masla vmiešame tesne pred podávaním spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Rizoto podávame ideálne na nahriatom tanieri.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ryby a morské plody

Ryby a plody mora